Julkaka...

Kände mig lite rastlös och tänkte att jag skulle baka en liten kaka till jul. Grunden är en helt vanlig saffranskaka som jag har dekorerat med färgad vaniljfrosting och lite annat ditt och datt.
 
 
 
Saffranskaka:
 
200g smör eller margarin
1/2g saffran
4dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2dl mjölk
ströbröd
 
Ugn 175 grader
 
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Smält matfett och låt svalna.
Mortla saffranet med lite socker och rör ner i matfettet.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt matfett, mjölken och till sist mjölet och rör om till en jämn smet.
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter beroende på ugn. Kolla med sticka om smeten känns torr.
Lossa kanterna från formen och låt kakan svalna.
 
Vaniljfrosting
 
225g smör, rumstempererat
10dl florsocker
1tsk vaniljsocker
3msk mjölk, jag brukar använda den med äkta vanilj i.
Hushållsfärg om man vill ha en annan färg på frostningen.
 
Vispa smöret så det blir fluffigt.
Ha i florsocker och vanilj, lite i taget.
Ha till sist i mjölken och vispa till det är fluffigt.
Känns smeten för torr kan man tillsätta lite mjölk till. Den ska vara lätt att arbeta med.
Häll i hushållsfärgen och färga efter behag.
 
Denna mängden räckte väl för min tårta och det blev mycket över. Nästa gång ska jag prova att halvera mängderna, men eftersom jag inte provat det ännu, är jag osäker på att det räcker till tårtan, därför låter jag dessa mängder stå kvar. Prova dig fram.
 
Bred på vaniljfrostningen på den svala kakan och dekorera som du vill. Jag använde mig av vit marsipan som jag penslade lite hushållsfärg på och lite vintrigt strössel.
 
Lycka till och
GOD JUL!
 
 
 
 
 
 

Fias lussekatter...

Har alltid gjort lussekatter på ett visst sätt, men såg sedan hur de stora kockarna på tv gör och det är inte alls som mitt vis. Blev nyfiken och knep några idéer här och några idéer där och tyckte jag lyckades få ett bra resultat! Kanske helt tekniskt tokigt, men jag tänker i varje fall fortsätta med detta recept.
 
1pkt jäst, jag har valt att använda original, alltså inte den för söta degar
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg till pensling
russin till garnering
 
Ugn 225 grader, beroende på ugn
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 
Baka ut till lussekatter.
Garnera med russin, låt vila under bakduk på plåt i ca 30 minuter.
 
Pensla med ägget och grädda i 5-7 minuter.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 

Gristårta

 
Denna har jag viljat göra så länge och nu och när mannen lite halvt ödmjukt frågade om jag kunde baka tårta till hans jobb, såg jag chansen. Måste erkänna att jag är förvånad över att jag lyckades, jag är verkligen ingen fena på att baka, men det gick. Jag gillar att hålla det enkelt och använde mig av en fyllning av hallonmousse och en med chokladgrädde.
 
3 tårtbottnar, färdigköpta eller egengjorda 
Rosa marsipan eller färgfri marsipan eller mandelmassa som man själv färgar rosa med röd karamellfärg
Minst 11 paket kitkat - till min form fick jag använda drygt 10 paket
Något fint band att knyta runt tårtan
 
Börja montera grisarna, lite pilligt jobb, men ganska underhållande. Vi gjorde dem så här. Bara fantasin sätter gränser.
 
 
Hallonmousse

250g frysta tinade hallon
1dl gelésocker multi
2tsk vaniljsocker
3dl grädde.
 
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil så att man får bort kärnorna. Jag hade bara en liten sil så mitt tålamod prövades omgående, men jag insåg att det blir bättre utan kärnor.
Koka upp hallonen med gelésocker. Ta ifrån värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i hallonen.
 
Chokladgrädde
 
100g ljus choklad
3dl grädde

Vispa grädden. Riv chokladen och vänd ner i grädden.
 
Chokladganache
 
100g mörk choklad
1,5dl grädde.
 
Värm upp grädden tills att det nästan börjar koka. Blanda sedan ner chokladen och rör smeten som den blir slät och smidig. Låt svalna.
 
Montering

Börja med att spänna fast ett bakplåtspapper på botten av en löstagbar form.
Bryt Kitkat så att de blir 2 bitar och klä formens väggar med dem.
Lägg en tårtbotten innanför kitkaten. Skär till den så att den passar. Häll lite av chokladganachen runt kanten som lite klister mellan Kitkaten och tårtbotten.
Bred ut hallonmoussen och på med nästa tårtbotten.
Häll över chokladgrädden och på med sista tårtbotten.
Häll över chokladganachen och lägg i grisarna enligt önskemål.
 
Låt allt stelna innan du tar bort formen och sätter på det fina bandet. Lyft försiktigt över tårtan på ett fat, klipp bort kanterna på bakplåtspappret eller om man vågar och kan, dra av bakplåtspappret. Vill man kan man dekorera sidorna (och dölja pappret) nedanför tårtan med grönt gräsliknande strössel. 
 
 
Så här blev den invändigt, nästa gång ska jag prova att smälta chokladen och göra en chokladmousse istället, tror det kan bli effektfullt =)
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg