Marskakor och ploppkakor

Någon visade att man bara satt in en dumlekola på bakplåtspapper i ugnen och vips så blev det till en kaka.
 

Hade ingen ingen dumle hemma men ville såklart prova så snodde sonens kalasgodis...bara för att testa... Detta är Mars och Plopp som är delade i 2 och satta i ugnen på 200 grader en liten stund. Direkt när de kom ut sen strödde jag över lite grovhackade jordnötter. 
Toklätt...tokgott!
 
Lycka till!

Äppelrosor med kardemummavisp

Har sett dessa fina äppelrosor ett par gånger på nätet och blev såklart nyfiken på att testa. Originalreceptet hade marmelad i sig, men det tilltalar inte mig så jag experimenterade ihop helt andra smaker. Blev faktiskt riktigt gott!
Så här gjorde jag. 
 

2 röda äpplen
Färdigköpt smördeg
25g rumstempererat smör
1,5dl grovriven mandelmassa
1msk kanel
Citron
Vaniljvisp
Kardemummakärnor 
 
Blanda smör, mandelmassa och kanel.
Jag köpte fryst smördeg från ICA och använde 3 av de 4. Kavlade ut dem lite efter att de varit ute i rummet en stund. Använd gärna mjöl när du kavlar.
 

Dela varje bit på längden så att det totalt blir 6 längder.
Bred ut fyllningen på längderna. Jag använde all smet och det blev lite kladdigt (fast otroligt gott) så man kanske inte behöver använda allt.
 
Dela äpplena i 2 delar, ta försiktigt bort kärnhuset. Skiva i så tunna skivor du kan. Lägg äppelskivorna i en skål med vatten och pressa lite citronsaft över.
Sätt in i mikron i ca 3 minuter. (Äpplena blir mjukare och lättare att arbeta med och citronen förhindrar att de blir sådär tråkbruna).
 
Fördela äppelskivorna med skalsidan upp enligt bild och vik upp kanten.
 
 
Rulla sedan ihop dem till en bulle och tadaa... du har en ros!
 
 
Sätt i muffinsform och sedan i en muffinsplåt och grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Skulle det bli bränt i kanterna, sätt lite folie över.
 
Servera med uppvispad vaniljvisp blandat med nystötta kardemummakärnor.
 
Lycka till!

Daimsnittar

Var sugen på att baka något som är enkelt att plocka fram när sötsuget sätter igång. Det blev daimsnittar, perfekta att stoppa i frysen.
 


100g rumstempererat smör
1dl socker
1msk vaniljsocker
1msk sirap
2,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
70g grovhackad mjölkchoklad med daimsmak
 
100g ljus eller mörk choklad till dekorering
 
Blanda socker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Rör om ordentligt.
Tillsätt sirap, smör och den grovhackade chokladen och knåda ihop.
Dela smeten i 2 delar och forma varje del till avlånga längder som du sätter på en bakpappersklädd plåt. Platta till lite med fingrarna och sedan med en gaffel.
Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter.
Dela med en pizzaslicer medan de fortfarande är varma och låt svalna på galler.
Smält chokladen och spritsa tunt över.
 
Lycka till!

Liknande inlägg