Gino med mjölkchoklad

Kände mig lite småhungrig på kvällskvisten men var inte så sugen på att bara ta ett äpple, tråkigt. Gjorde min egna snabbvariant på Gino där jag delade äpplen och la på en tallrik och rev mjölkchoklad över, ca 50g. Sen in i mikron i 15-sekundersintervaller tills chokladen smält något. Vilka härliga dofter! Ett hett tips när man vill ha något som tillfredsställer både lite hunger och sötsug och som dessutom går snabbt att göra!
 


 

Mjölkchokladfondant

Bra att ha när chokladbegäret slår in. En snygg rätt om man lyckats med den, det gjorde inte jag men man lär sig och nedan ger jag tips på hur man inte ska göra :) Dottern var alldeles lyrisk över smaken så jag lär nog få chansen att prova igen.
 
 
100g smör 
2 ägg
2 äggulor
1dl socker
1/2dl vetemjöl 
150g mjölkchoklad 
Ugn 200 grader
 
Smörj formarna och häll i lite socker och skaka runt så att den täcker formen. Nästa gång ska jag prova med bara smör då jag tyckte att allt blev så sött.
 
Smält smör och choklad i mikron. Blanda till en jämn smet.
 
Vispa socker och ägg poröst i ca 5 minuter.
 
Blanda ner chokladen i äggsmeten och sikta över mjölet, vänd försiktigt runt med slickepotten.
 
Häll upp till drygt hälften i formarna.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8-12 minuter. Nu kommer det trixiga! Det varierar så från ugn till ugn. Mitt råd är att hålla koll på dem. Efter 10 minuter var min vrålsnygga! De hade rest sig som värsta sufflén. Jag var imponerad av mig själv. Då tog jag ut dem och tyckte att de var lite lösa i konsistensen men ändå lite mörka på toppen. DÅ gjorde jag det största misstaget, gånger 2! Jag lade aluminiumfolie ovanpå och lät dem vara inne 2 minuter till. Gör inte det!!! Aluminiumfolien fastnade i dem och punkterade dem så de sjönk ihop som en badboll som just fått en kram av en kaktus...
Dessutom bör man kanske äta dem ganska direkt, men vi väntade till senare och jag tyckte att den skulle varit lite mer kladdig i mitten, så jag skulle helt enkelt skippat de sista 2 minuterna!
 
Eftersom det är en ganska söt rätt, servera gärna med en klick crème fraîche till och syrliga bär eller frukter. Jag valde ananas, passionsfrukt och nektarin och som jag sa, dottern var lyrisk!
 
Kom gärna med tips!
 
Lycka till!
 
 
 
 

Hallon och lakritsmakaroner

Inte jordens finaste men man ser väl vad det ska föreställa i varje fall? Jag hade bara svart pastafärg hemma, blev inte så svarta som jag hade önskat. Nästa gång provar jag hushållsfärg och ser om det blev bättre. Jag hade också bara lakritsessens hemma, tog en tsk av det. Nästa gång provar jag att ta i lite mer eller använda lakritspulver istället.
 

1,5 äggvita, jag använde bara 1ägg
1dl mandelmjöl
1dl florsocker
1msk strösocker
1tsk lakritspulver eller 1,5tsk essens
Svart hushållsfärg
 
Smörkräm
100g rumstempererat smör
0,5dl florsocker
1,5msk hallonsylt
1 äggula
Röd hushållsfärg
Ev lite hallonessens
 
Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke.
Vispa äggvitan i en annan bunke, tillsätt sockret lite åt gången. 
Vänd i mandelmjölet, lakritspulver och svart hushållsfärg.
Spritsa ut klickar på en bakpappersklädd plåt, ungefär lika stora som femkronor.
Låt vila en stund på plåten.
 
Sätt ugnen på 150 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt svalna.
 
Smörkräm
Vispa ihop smör, florsocker, hallonsylt och röd hushållfärg. Häll i några droppar hallonessens om du vill.
Vispa i äggulan och rör till en jämn smet.
Spritsa ut en klick på hälften av kakorna och sätt ihop dem två och två.
Förvara i kylen.
 

Lycka till!