Bordsplaceringskakor

Hade inga bordsplaceringskort men kom på att jag kan baka egna. Detta är helt vanliga pepparkakssnittar 😊
Gott Nytt År!!!
 

100g rumstempererat smör
1dl strösocker
1tsk vaniljsocker 
3/4tsk bakpulver
1,5tsk pepparkakskrydda 
2,5dl vetemjöl
1msk ljus sirap
 
Ugn 180 grader
 
Blanda socker och smör i en bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner det och sirapen i smörblandningen och blanda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i två delar och rulla till två längder och och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem något med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Skär i sneda snitt medan de är varma. Låt kallna på plåten innan du skriver namn och dekorerar dem.
 

Lycka till!

Pepparkaks cheesecake

Nyårsafton närmar sig och jag vill bjuda på något som passar till flera personer och som man kan förbereda flera dagar innan. Såklart bör det vara gott också 😊
Det fick bli en Pepparkakscheesecake
 

100g digestivekex
150g pepparkakor (man kan använda enbart pepparkakor om man vill)
90g smör
3 ägg
3dl vispgrädde
2dl socker
2tsk vaniljsocker med äkta vanilj i
200g Philadephiaost 
 
Krossa kakorna till smulor och blanda med smöret som fått smälta. Tryck ner smeten i en springform med löstagbara kanter.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Låt svalna.
 
Separera äggvitan från äggulan.
Vispa äggula och socker poröst, tillsätt vaniljsocker och osten.
Vispa grädden i en annan bunke.
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en tredje bunke.
Häll grädden i sockerblandningen och blanda försiktigt. 
Klicka sedan i äggvitan och vänd försiktigt runt.
Häll smeten över smulorna. Garnera gärna med lite krossade pepparkakor.
Sätt lite aluminiumfolie över och ställ i frysen.
 
Ta fram en stund innan servering.
 
Lycka till!

Snabbinbakad choklad - choklad i smörgåsgrill

Ibland får jag idéer som jag bara måste prova. Denna gången använde jag en helt vanlig smörgåsgrill till mitt experiment, det är möjligt att det kan funka med ett våffeljärn också 😊
 

Jag tog bara vanlig fryst smördeg som jag kavlade ut lite. Sen rev jag lite mjölkchoklad med nötter i och vit choklad och blandade i en skål.
När smörgåsgrillen var varm, penslade jag den med lite smör, sen satte jag den halvfrusna smördegen på och fyllde med nästan all choklad och minimarshmallows.
 

Sen vek jag över smördegen så att det blev som ett lock. 
 

Försök att trycka till kanterna så att chokladen inte rinner ut.
Grilla den gyllenbrun, vänd eventuellt på den så att den får fin färg på båda sidor.
 

Smält överbliven choklad i mikron och ringla över. Strö gärna lite rostade nötter över.
 
Jag för min del föredrar att äta den när den har svalnat något, men det är en smaksak.
 
Lycka till!
 

Liknande inlägg