Kladdkaka med hallonmousse och vaniljgrädde i ätbar chokladform

I Mellotider måste man få lyxa till det lite, speciellt när man får gäster. Idag blev det en kladdkaka toppad med hallonmousse och till det vaniljgrädde i en ätbar chokladform. Hoppas gästerna uppskattar det.


 
Kladdkaka
100g smör
2,5dl strösocker
1krm vaniljsocker med äkta vanilj i
2 ägg
1,5dl vetemjöl
1/2dk kakao
1krm salt
Ugn 200 grader
 
Smält smöret.
Vispa socker, vaniljsocker och ägg poröst.
Blanda mjöl, kakao och salt i en bunke och häll i äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll i en smord och bröad springform.
Grädda mitt i ugnen i ca 15minuter.
 
Låt svalna
 
Hallonmousse
250g frusna hallon
1dl gelésocker multi
1tsk vaniljsocker
1dl vispgrädde
 
Tina de frusna hallonen och kör i en mixer. Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt. Jag är inte så förtjust i kärnorna, så jag silade blandingen för att få bort den, det tar en liten stund, men tycker resultatet blir bättre.
Koka upp hallon med gelésocker. Dra av från värmen och ha i vaniljsockret. Blanda om och låt svalna.
Vispa grädden och vänd ner i den svalnade hallonsmeten.
 
Häll över kladdkakan medan den fortfarande är i springformen. Låt stå svalt över natten.
 
Jag stansade sedan ut små hjärtan av pepparkaksformar.
Formarna är gjorda av smält vit choklad som jag penslat en muffinsform med, först en gång och låtit den svalna, sedan en gång till och låtit den svalna på nytt. Sen tar man försiktigt bort muffinsformen. Det gäller att inte ha för varma fingrar, märker man att formen smälter, stoppa in den några minuter i frysen igen och prova om den stund.
 
I formen spritsade jag sedan grädde blandad med vaniljsocker med äkta vanilj i.
 
Lite riven choklad och bär fick bli den sista touchen!
 
Lycka till!

Glass på enklaste vis

Löjligt enkel glass som är riktigt god och faktiskt inte så onyttig. Denna variant innehåller endast 8% fett. Fast rekomenderar er att satsa på någon lite mastigare. Smakade Icas, men tyckte nog det var godare med exempelvis Mildas, men det är ju en smaksak. Vad är hemligheten? Jo, vanlig hederlig vaniljvisp.
 
 

Vispa helt enkelt upp vaniljvispen så den blir härligt fluffig. In med den i frysen ett par timmar och tadaa, du har en supergod glass! Garnera lite med vad man vill. Här har jag lite blandade bär och riven choklad. Någon gång har jag knäckt dajmbitar och lagt i botten på formen. Har man inte någon liten form kan man använda tomma creme fraiche burkar och lägga dajmen och sedan vaniljvispen i. Ta ut en stund innan servering och vänd upp och ner på tallrik och ta bort burken, då är dajmen överst och ger en härlig brytning till den släta vispen. Servera gärna med varma bär. Smaskens!
 
Lycka till!

Nutellamaränger

När sötsuget kastar sig över en men man har inga ingredienser hemma kanske detta är något man kan snabbt kan slänga ihop. Dessa nutellamaränger behöver man endast 3 ingredienser till och jag gjorde dem på latmaskvis och bara vispade ihop dem, skippade vattenbad och sådana tidskrävande moment. Resultatet blev säkert inte så vackra, men sötsugen stillas garanterat :)
 
 

Jag vispade alltså
3 äggvitor med 2dl socker till en krämig och fast konsistens. Sen tog jag lite Nutella, knappt 2msk och värmde lite i mikron för att det skulle bli lite rinnigt och vände ner i smeten.
 
Klicka eller spritsa på bakplåtspapper. Jag hade mina i ugnen på 150 grader i 20-25 minuter. De blev spröda på utsidan och lite sega och kladdiga inuti.
 
Lycka till!

Liknande inlägg