Väsktårta

Mannen ska jobba helg och jag var rastlös i vanlig ordning och tänkte baka något som han kunde ha med sig. Hur tänkte jag när jag gav på mig projektet väsktårta? Inte alls förmodligen och mycket gick snett, ja, den blev sned och ving med för den delen. Min son tyckte den liknade en rumpa...
Jaja, så här gjorde jag i varje fall.
 
 
 
Igår förberedde jag och gjorde marshmallowfondant, MMF. Jag tänkte göra en med naturell färg och en färgad i svart. Jag kom på detta för sent, borde haft i pastafärgen INNAN jag blandade i florsockret. Nu blev det en himmelens massa extra jox.
 
Så här gjorde jag MMF 
 
300g marshmallows
2msk vatten
1msk naturell olja
6-7dl florsocker, på ett ungefär, jag hällde i tills jag tyckte det kändes som en lagom tuggummiliknande konsistens.
 
Häll i marshmallows i en skål som tål mikrougn. Häll över olja och vatten och värm i 10sek i taget, rör efter varje gång. När allt har smält, rör i florsocker. Nu blir det kladdigt. Jag försökte röra med en slev så länge som möjligt och hela tiden i bunken. När händerna väl åkte i blev de extremt kladdiga. Jag fick nästan cellskräck när kladdet inte ville släppa mina händer, men med mer florsocker blev det tillslut bättre. När jag var nöjd med konsistensen hällde jag över smeten på plastfolie och plastade in ordentligt, sen fick den vila över natten.
 
Andra gången jag gjorde MMF lät jag bli att kladda ner fingrarna. Jag oljade istället in degkrokarna på elvispen och körde med den. Blev super!
 
Tårtbottengjorde jag på detta vis 
 
 
5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör omförsiktigt.
Häll i smord springform och sätt i ugn i ca 40 minuter. Öppna inte luckan de första 20 minuterna.
 
Jag tyckte den blev hög och trevlig i konsistensen.
 
Till fyllning använde jag mig av hallonmousse och geishafluff.
 
Hallonmousse
 
250g frysta tinade hallon.
1dl gelésocker multi
2tsk vaniljsocker
3dl vispad grädde.
 
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil så att man får bort kärnorna.
Koka upp hallonen med gelésocker. Ta ifrån värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i hallonen.
 
Geishafluff
 
3dl vispgrädde
180g geishapraliner
 
Dela chokladen i mindre bitar. Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner chokladen och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten.
När det är kall vispar du upp den till ett fluff.
 
Smörkräm
150g rumstemperat smör
3dl florsocker
2tsk vaniljsocker
0,5-1dl vatten
 
Koka 1 dl vatten.
Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker och häll i vattnet lite i taget under vispning. Ta så mycket vatten så att smeten blir lättarbetad och inte för kladdig, den ska gå lätt att bre ut. Jag använde allt vatten.
 
Nu börjar pillet.
 
Skär tårtbotten på mitten och ställ på högkant intill varandra. Dela dem sedan i 3 delar.
  
 
Jag använde mig av en cakeslicer, det underlättade. Fyll på det första laget med hallonmousse, på med nästa våning, sen på med geishafluff och på med sista våningen. Jag försökte få min så rak som möjligt redan där, men tårtan hade andra planer.
Jag spacklade sedan tårtan med smörkräm för att jämna till ojämna kanter. Gick sådär, men blev väl lite bättre?
 
 
Mitt MMF var jättetrög att arbeta med, men eftersom jag aldrig gjort det förut, visste jag inte hur det skulle kännas. Men efter att ha försökt knåda och trycka, massera och kasta in den i väggen, gav jag upp. Någon måste vara fel. Värmde den ett par sekunder i mikron, och nu gick det bättre. Jag har det inte i fingrarna, men lyckades kavla ut och få upp det någorlunda på tårtan. Fy fan vad ful den blev!
 
Tja, lite pill här och där med den svarta MMF en och det började likna något som med lite fantasi kunde liknas vid en väska....eller rumpa. Långt ifrån nöjd, men alla är vi barn i början.
 

Lycka till!
 
 
 

Ahlgrens bilar pannacotta...

Så enkelt, så effektfullt! Det svåraste var att hålla tålamodet i schack medans de olika lagren stelnade.
Det som behövdes var en påse Ahlgrens bilar och grädde, något att dekorera med och några fina glas. Klart!
 
 
Jag använde mig av 25 bilar i varje färg. Klipp sönder dem i mindre bitar för att spara tid. Värm 2dl grädde och lägg i bilarna och rör runt tills de smälter, det får inte koka. Vill man kan man tillsätta lite grön respektive röd hushållsfärg för att förstärka färgerna något, det gjorde jag.
Eftersom jag tydligen inte hade tålamod att vänta tills precis allt hade smält, använde jag mig av en sil för att inte få med de sista bitarna när jag hällde över i glasen. Låt stelna, dryyygt, men nödvändigt. Gör likadan med alla tre färger.
 
Denna efterrätt känns väldigt söt, så därför valde jag att försöka balansera upp smakerna med något syrligt och använde mig av färska hallon. Som lite krisp tog jag jordnötter som jag krossade och strödde över, det var verkligen pricken över i!
 
Lycka till!
 
 

Svävande nonstoptårta...

Ville prova något nytt till dotterns kalas och fick syn på denna på nätet. Det var lite pilligt, men det gick vägen.
 
 
Jag hade inte så mycket tid på mig, så det fick bli färdigköpta tårtbottnar. Jag vet, fusk så det stänker om det, men det fick bli så. Fyllningen består av dumlefluff och hallonmousse. Sedan krävs det massor med Kitkat och nonstop. Just till denna tårtan använde jag 9 paket Kitkat och 600g nonstop (2st 250g och 1st 100g som jag sen använde som den hängande påsen). Till pinnen använde jag två grillspettspinnar som jag lindade in i marsipan och sedan bredde chokladganache och nonstop på. Lägg pinnen ner och bred ganachen på. Lägg på nonstopen och låt stelna. Vänd sedan på pinnen och gör samma sak. Låt stelna innan du ställer den upp. Jag satte lite hushållspapper i påsen för att fylla upp den lite och lite tejp för att få påsen att hålla. Detta var det bökigaste på hela tårtan.
 
Hallonmousse
 
250g frysta tinade hallon.
1dl gelésocker multi
2tsk vaniljsocker
3dl vispad grädde.
 
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil så att man får bort kärnorna.
Koka upp hallonen med gelésocker. Ta ifrån värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i hallonen.
 
Dumlefluff
 
3dl vispgrädde
180g dumlekola
 
Klipp kolan i mindre bitar. Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner kolorna och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten.
När det är kall vispar du upp den till ett fluff.
 
Chokladganache
 
1,5dl vispgrädde
100g mörk choklad
 
Värm upp grädden tills att det nästan börjar koka. Blanda sedan ner chokladen och rör smeten så att den blir slät och smidig. Låt svalna.
 
Montering
 
Börja med att spänna fast ett bakplåtspapper på botten av en löstagbar form.
Bryt kitkat så att de blir 2 bitar och klä formens väggar med dem. Jag gjorde en öppning så att nonstopen kunde svämma över lite, men det är valfritt.
Lägg en tårtbotten innanför kitkaten. Skär till den så att den passar. Häll lite av chokladganachen runt kanten som lite klister mellan Kitkaten och tårtbotten.
Bred ut hallonmoussen och på med nästa tårtbotten.
Häll över dumlefluffen och på med sista tårtbotten.
Häll över chokladganachen, även över kanten där det inte finns kitkat så det rinner ner längs kanten och häll över lite nonstop. Låt kakan vila något innan du tar loss formen.
När chokladen stelnat är det lite lättare att fästa nonstopen över kanten. Jag tyckte det var festligt att även låta chokladen rinna ner på brickan under. När chokladen stelnat, hällde jag på de sista nonstopen och monterade själva pinnen. 
 
Lycka till!

Liknande inlägg