Bullar i tre smaker

Familjen önskade nybakade bullar men kunde inte komma överens om vilken fyllning som skulle vara i. Det fick bli tre olika sorter istället. Experimenterade ihop lite efter eget tycke. Fyllningarna består av: Kanel och kardemumma, nutella med havssalt och vanilj och äpple. Dekorerade med blå vallmo, pärlsocker och mandelflagor.
 

Deg
150g smör
5dl mjölk
1pkt jäst
1,5dl strösocker
1tsk kardemumma
0,5tsk salt
Ca 1l mjöl
Ugn 250 grader
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken.
Låt bli fingervarmt och häll över jästen.
Bland i salt, socker och kardemumma.
Häll i mjöl lagom tills degen känns smidig.
Jäs under plastfolie i ca 30 minuter.
 
Fyllningar
75g rumstempererat smör
2msk kanel
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
0,5dl socker
 
75g smör
2tsk vaniljsocker med äkta vanilj i
0,5dl socker
1 grovrivet äpple, krama ur vätskan
 
1dl rumstempererad nutella
0,5krm havssalt
 
Dela degen i tre delar och kavla ut till en rektangel. Bred över en av fyllningarna och rulla ihop till en lång rulle. Skär i önskad storlek och lägg i bullform. 
Gör likadan med de andra fyllningarna.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Pensla med ägg och strö på garneringen.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
 
Lycka till!
 
 

Minimunkar

Sonen är sjuk och ligger mest i soffan och jag är rastlös och vill baka något. För ett tag sen köpte jag små formar på loppis och tänkte göra nåt kul av dem. Ännu trevligare var det att jag hade alla ingredienser hemma. Här bjuder jag alltså på munkar i miniformat, en perfekt munsbit.
 

2dl mjöl
2dl socker
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker, gärna med äkta vanilj
0,5tsk salt
1,5msk smör
1dl mjölk
1 uppvispat ägg
Ugn 200 grader
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret och blanda ner i bunken.
Häll i ägg och mjölk och blanda till en jämn smet.
 
Smörj formarna med rapsolja. 
Så här ser mina formar ut, tror att de egentligen tillhör ett munkjärn, men de fungerade hur bra som helst i ugnen med. Det finns speciella munkformar tror jag.


Häll i smeten i formen, 1msk i varje hål passade bra för dessa formar.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Låt svalna.
Gör samma sak med resterande smet. Glöm inte att smörja formen igen bara.
 
Jag gjorde en glasyr på 1dl florsocker och drygt 0,5msk mjölk. Hälften blandade jag med pastafärg. Sen doppade jag dem i glasyren och hällde lite strössel över.
 
Lycka till!

Chokladsnittar (glutenfritt)

Ville baka något knastrigt till min glutenfria samling. Det fick bli chokladsnittar.
 
 
100g smör
1dl strösocker
2msk ljus sirap
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
3dl semper finmix
50g vit choklad
Ugn 175 grader
 
Blanda alla ingredienser i en matberedare.
Ta upp och arbeta till en deg.
Dela den i 3 delar och rulla till längder. 
Lägg dem på en plåt och platta till dem något.
Grädda i strax under mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Skär dem genast i sneda bitar.
Ringla över smält vit choklad.
OBS! Min choklad kunde innehålla spår av gluten, men den funkade i vårt fall. Kolla en extra gång på förpackningen om du är känslig.
 
Lycka till!

Liknande inlägg