Ätbar brödkorg

Såg något häftigt på nätet, en brödkorg som gick att äta, men såg bara bilder, hittade inget recept, så fick experimentera själv lite. Det blev en korg, med lite skavanker här och där, men jag har lärt mig massor och för att vara första gången, måste jag vara nöjd. Detta får bli en gebort present till Påsk!
 
 

Jag funderade hit och dit på vad som skulle vara lämpligt för deg och jag kom fram till att en vanlig bulldeg med lite finess är det enklaste.
 
150g smör
5dl mjölk
50g jäst
1,5dl strösocker
2tsk kardemummakärnor som man mortlar lite
2tsk kanel
vetemjöl eller annan mjöl om man föredrar det. Jag måttar aldrig utan häller i tills degen blir smidig och släpper i kanten.
Ägg till pensling.
Ugn 250grader
 
Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en annan bunke, häll över lite av degspadet och blanda tills all jäst löst sig.
Häll i resten av mjölkblandningen och häll sedan i de övriga ingredienserna.
Avsluta med mjölet och häll lite i taget och vispa tills degen känns smidig och släpper från kanten. Jag använder mig av elvispens degkrokar.
Sätt platsfolie över bunken och låt jäsa i 40 minuter.
 
Ta en skål som tål ugnsvärme och klä in den i aluminiumfolie. Nästa gång ska jag ta en form som är högre än den jag använde, då degen sjunker ihop lite när den svalnat.
 

Dela degen i 2 delar.
Kavla ut den ena biten så pass stor så att den passar att lägga ovanpå formen. Använder du en större skål skulle jag nog använda mer deg och göra den tjockare. TIPS!!! Sätt formen direkt på plåten INNAN du börjar fläta. Det är inte alldeles enkelt att flytta över den när allt väl är gjort. Jag lärde mig den hårda vägen ;)
 
Använd kaveln som hjälp när du ska stjälpa över den. Skär bort de överblivna kanterna.
 

Sätt ett glas i mitten upptill. Klipp ut remsor med en sax. Nästa gång ska jag göra bredare remsor, som jag tror blir lättare att arbeta med.
 
 

Ta den andra degen och kavla ut till lagom stor bit. Skär ut remsor. Nu är det dags att börja fläta. Fläta genom att ta remsan och sätta varannan över en vertikal remsa och varannan under. Det blir lättare om man bara viker upp den vertikala och lägger uppe på toppen. Svårt att förklara, hoppas bilderna hjälper er att förstå.
 

Fortsätt tills hela korgen är flätad- tååålamod!
Vispa upp ett ägg och pensla nederkanterna och tryck till med fingrarna för att få dem till att fästa i varandra. Pensla resten av korgen.
 
 

Grädda i nederkant av ugnen. Jag hade först min inne i 250 grader i 5 minuter. Den blev gräddad bara upptill då, så sänkte värmen till 225 och satte igång varmluften och då fick hela fin färg efter ett par minuter. Nästa gång ska jag nog satsa på varmluften direkt. Ta ut och låt svalna. Tag fööörsiktigt bort form och folie. Min var ganska ogräddad i mitten, så slängde in den ett par minuter till i varmluftsugnen för att få den lite knaprig även där.
Fyll korgen med lite andra hembakade kakor och mottagaren kommer bli imponerad!
Överbliven deg kan man baka vanliga bullar på om man vill.
 
Lycka till!

Subwaykakor

Mina kollegor går ibland bara till Subway för att köpa deras Chocolate Chip Cookies. Jag ville impa på dem och baka liknande själv. Blev faktiskt väldigt nöjd med dessa. Både krispiga och sega på en och samma gång. Jag  valde att göra en ljus och en mörk variant och fylla båda med mörk choklad. Man kan även använda vit choklad, hackade smarties, nötter eller varför inte krossade polkagrisar?
 
 

300g smör
2dl socker
2,5dl farinsocker
2 ägg
3tsk vaniljsocker
7,5dl vetemjöl
1tsk salt
1tsk bikarbonat
2msk kakao
150g grovhackad mörk choklad.
Ugn 175 grader
 
Smält smöret.
Vispa ihop ägg, vaniljsocker och farinsocker. Häll i smöret och vispa ordentligt.
Blanda i socker, salt, bikarbonat och mjölet och fortsätt vispa.
Ta hälften av smeten och sätt i en annan skål.
Häll i kakaon i en av skålarna och vispa rejält.
Fördela den hackade chokladen jämt i skålar och blanda med händerna.
 
Gör till bollar och sätt dem på bakpappersklädd plåt. Platta till dem något med en gaffel.
De flyter ut en del så sätt dem inte för tätt, jag satte 9st på en plåt.
Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna något innan du sätter över dem på galler.
 
Lycka till!
 
 

Minecrafttårta

Då skulle alla pusselbitar sättas på plats. Jag är äntligen färdig med min Minecrafttårta!
 
 

Bottnarna består av 2st chokladbottnar som jag delat en gång vardera.
 
5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2msk kakao 
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör omförsiktigt.
Häll i smord springform och sätt i ugn i ca 25minuter. Öppna inte luckan de första 20 minuterna. Kolla tiden! I denna form behövdes bara 25 minuter i ugnen, när jag gjorde den (utan kakao) i en rund springform behövde den längre tid på sig.
 
 
 
Jag hade 3st fyllningar, zoofluff, dumlefluff och jordgubbsgrädde.

Zooluff
3dl vispgrädde
80g zootabletter
 
Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner godiset och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten.
När det är kall vispar du upp den till ett fluff. Denna blev lite hård i konsistensen, så spädde ut den med lite extra ovispad grädde medan jag vispade den.
 
Dumleluff
3dl vispgrädde
180g dumlepraliner
 
Dela chokladen i mindre bitar. Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner chokladen och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten.
När det är kall vispar du upp den till ett fluff.
 
Jordgubbsgrädde
 
3dl vispad grädde blandas med jordgubbssylt efter smak.
 
För att göra tårtan lite mer Minecraft liknande ville jag att den skulle bli lite mer 3-dimensionell. Till block gjorde jag kärleksmums som jag strödde färgad kokos över. Recept på dem hittar du HÄR.
 
Figurerna och rutorna är gjorda av vanlig marsipan som jag färgade med pastafärg, vissa bitar är av sockerpasta.
 
Som klister för att få marsipanen att fastna gjorde jag en enkel chokladgrädde bestående av 2dl grädde som jag blandade i 1msk kakao och 1,5msk socker. Sen vispade jag ihop allt ganska fast så att det skulle hålla som klister. För att dölja nederkanten strödde jag färgad kokos som gräs där.
 
Hoppas nu innerligt att födelsedagsgrisen blir nöjd!
 
Lycka till!
 
 

Liknande inlägg