Trillingnöt

Hur kunde man plocka bort trillingnöten ur Alladinasken???
Blir helt enkelt dags att göra egna!
De blev faktiskt minst lika goda.
 

Hasselnötter
100g mörk choklad, eller ljus om man föredrar det
Havssalt
 
Jag rostade mina nötter först i en het stekpanna med lite olja i. Rör om hela tiden och passa så att de inte bränns.
Strö över lite havssalt och låt svalna.
Smält chokladen och häll i nötterna.
Klicka upp 3 nötter på bakplåtspapper och låt stelna.
Jag smälte lite ljus choklad som jag sedan ringlade över.
 
Lycka till!

Lussesemlor

Lussesemla! Kan det verkligen vara gott? 
Ja, faktiskt! Prova själv!
 

Nedan följer receptet jag använder till lussekatterna, jag gjorde inte lussesemlor av hela satsen, gör så många du vill.

1pkt jäst, jag har valt att använda original, alltså inte den för söta degar
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 17dl vetemjöl
 
1 ägg till pensling
russin till garnering
 
Ugn 225 grader, beroende på ugn
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 
Baka ut till lussekatter.
Garnera med russin, låt vila under bakduk på plåt i ca 30 minuter.
 
Pensla med ägget och grädda i 5-7 minuter.
 
Skär ett lock i lussekatterna och gröp ur lite i mitten och lägg i lite av fyllningen. Min fyllning bestod av finriven mandel och lite socker och smör som jag blandat ihop.
Spritsa grädde och lägg på locket, glöm inte att sikta över lite florsocker 😊
 
Lycka till!
 
 
 

Saffrankolor

Gott i juletider och trevlig som gebort present.
 

80g smör
1,5dl (knappt) grädde
2dl socker
1pkt saffran 0,5g jag brukar köpa hela stänger 
1/2dl ljus sirap
1,5msk glukos
En nypa salt
Skal från en mandarin
 
Sätt bakplåtspapper och sätt i en form (te.x. en brödform) så att även kanterna täcks. Smörj tunt med lite olja.
Mortla saffran med lite socker. 
Smält smöret i en stor kastrull. Häll i grädden och värm upp.
Tillsätt glykos, socker, sirap, saffran, salt  och rivet skal och koka på medelvärme. Gör kulprovet (häll en klick smet i ett glas med kallt vatten och kolla konsistensen. 
Häll smeten i formen och låt svalna.
Klipp i lagom stora bitar och slå in i smörpapper.
 

Förvara dem svalt.
 
Lycka till!

Liknande inlägg