Pumpafrallor

Halloween närmar sig och när jag såg dessa i en tidning kände jag att det måste jag prova. Rolig idé och goda bullar.
 

25g jäst
3dl mjölk
75g finrivna morötter
2msk rapsolja
1/2dl ljus sirap
1tsk salt
1tsk gurkmeja 
8-9dl vetemjöl
 
Steksnöre
Tomatkvistar till garnering
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och blanda tills den lösts upp.
Blanda i morötter, rapsolja, sirap, salt och gurkmeja.
Rör i mjölet och knåda tills degen känns smidig.
Låt jäsa i ca 50 minuter.
 
Dela degen i 16 delar och rulla till bollar.
Vira ett steksnöre runt varje boll så att det bildas 8 bitar.
 

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med vatten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter.
Ta försiktigt bort snöret (detta testade mitt tålamod lite, jag tror jag väntade lite för länge innan jag tog bort dem) och garnera med en tomatkvist.
 
Servera med ett gott pålägg och massor med smör!
 
Lycka till!

Brytbullar med överraskningar

Jag kan inte sova och började istället roa mig med vad jag kan experimentera ihop i köket. Vet inte var denna idén kom ifrån, men voilà, låt mig presentera brytbullar i tre olika smaker. Jag har ingen aning om vilken smak som ligger var, det får bli en överraskning!
 

25g jäst
2dl mjölk
3/4dl socker
1 nypa salt
2 äggulor - spara äggvitorna till pensling
30g rumstempererat smör 
Ca 7-9dl mjöl, jag mäter aldrig, häller i tills degen känns smidig.
Ugn 180 grader.
 
Blanda socker och salt i en skål.
Vispa ihop ägg och smör.
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och rör om tills allt löst sig. Häll i sockerblandningen och äggsmeten och häll i mjöl lagom tills degen känns smidig.
Låt jäsa under plastfolie i ca 45 minuter.
 
Gör under tiden fyllningarna.
 
Äppelmos
1 äpple
1msk smör
1msk socker
1tsk kanel
 
Dela äpplena i tärningar.
Smält smör och socker och häll i kanelen och rör om. 
Häll i äpplena och låt steka tills de blir mjuka.
Mixa dem till en slät puré och låt svalna.
Smaka av om du önskar mer socker, jag gillar när det är syrligt.
 
Vaniljkräm
2 äggulor
2dl mjölk
1msk socker
1,5msk maizena
1msk vaniljsocker
 
Rör ihop ägg, mjölk, socker och maizena i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills det tjocknar. Dra av kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker. 
Låt svalna.
 
Den tredje smaken var vanlig nutella som jag värmt i mikron någon sekund för att få den lite mer samarbetsvillig.
 
Ta upp degen och knåda en stund. Gör runda bollar och klipp ett snitt i varje boll. Gör snittet djupare och större än vad jag gjort på bilden så att man får ut fyllningen ordentligt i kanterna och fyll inte ändå upp, då är det svårt att stänga ihop.
 

Fyll en spritspåse med en av fyllningarna och spritsa in i hålet och ut mot kanterna. 
 
Du känner väl till tricket när man ska fylla en spritspåse? Sätt det i ett högt glas och vik ner kanterna, mindre kladd och mycket smidigare.
 

Fyll igen hålet genom att knipsa ihop degen och vänd bullen upp och ner. Sätt bullarna lite blandat i en smord pajform och låt jäsa 15 minuter under bakduk.
 
Pensla med äggen och garnera gärna med pärlsocker.
 
Grädda i ca 12-15 minuter.
 

Lycka till!

Dammsugare på pinne

Sonen är sjuk och efter 3 filmer och 2 timmars TV-spelande kryper det i kroppen och jag måste få göra något kreativt. Fick ta vad som fanns hemma och fick ihop några dammsugare på pinne.
 

50g rumstempererat smör
5dl sockerkaks eller småkakssmulor
2tsk kakao
1,5 - 2tsk arraksarom
100g mörk choklad
Marsipan
 
Blanda kaksmulor, smör och kakao och tillsätt arraksarom efter smak
Dela degen i lika många delar som du har färgat marsipan och rulla till längder.
Ställ in dem i frysen en stund.
Jag valde att färga min egen marsipan i lite olika färger, det gör man såklart som man vill.
 
Kavla ut marsipanen så att man kan rulla i rullarna helt.
Lägg skarvarna neråt.
Skär rullarna i mindre delar och låt stå svalt medan du smälter chokladen.
Vill man göra vanliga dammsugare doppar man båda ändarna i choklad.
Jag ville göra mina lite annorlunda så jag tog grillspettspinnar som jag delade på hälften. Doppa först ena ändan på pinnen i choklad. Jag inbillar mig att den sitter fast bättre sen när det stelnat. Trä på dammsugarna och doppa andra änden i choklad och ev strössel. Låt stelna innan du njuter av läckerbitarna.
 
Lycka till!
 
 

Liknande inlägg