Inbakat chokladgodis

 
Den inbakade mjölkchokladen blev succé och nya idéer föddes. Undrar hur det blir om man använder smågodis istället? Var tvungen att prova!
 

 Ett tips är att inte ha den så tätt som jag hade, eller kavla ut degen lite mer. Jag fick svårt att stänga till ordentligt och en del choklad rann ut. Skär också i lite smalare slicar så är det lättare att vika över.
 

Jag använde alltså smågodis som snickers, geisha, rollo och dumle. Ploppet vill jag prova göra flarn på.
Till detta köpte jag smördeg som jag kavlat ut lite.
Efter jag vikit ihop, penslade jag med ägg och strödde över lite hackade nötter och mandel och skjutsade sen in dem i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Ät och se vilken som blir din favorit.

Tarte tatin med svenska smaker

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag ville prova att göra en tarte tatin fast med svenska smaker som jag själv experimenterat ihop. Gick sådär, smaken är det absolut inget fel på, men utseendet går helt klart att förbättra! Skyller på att jag inte har någon ugnssäker stekpanna som man egentligen ska tillaga allt i utan fick göra det i en pajform och har lärt mig att nästa gång lita på min magkänsla...


Pajdeg
2dl mjöl
75g smör 
1tsk kardemummakärnor som mortlas
2msk vatten.

Rör samman mjöl och kardemumma med smöret och tillsätt vattnet. När degen känns smidig, kavla ut den till en rundel som är lika stor som stekpannan. Tips: kavla direkt på mjölat bakplåtspapper. Låt stå svalt i 30 minuter.

Äppelröra
4 stora äpplen
1,5dl socker
75g smör
Saft från 1/2 citron
1msk kanel

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i klyftor.
Smält smör och socker under omrörning.
Häll i äpplena och citronen och rör om försiktigt. Häll tillslut över kanelen.
Här ska man egentligen ta bort pannan från värmen och sätta degen som ett lock ovanpå och vika in kanterna runt äpplena. Jag som inte hade en sådan panna, hällde över allt i en pajform och försökte ordna äpplena till ett fint mönster. Här tyckte jag att jag hade för mycket "sås" och borde hällt av en del, men man lär sig av sina misstag. Nästa gång ska jag INTE använda all sås om det blir så rinnigt!!!
Nagga degen lite och grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.
När kakan har svalnat kan man försiktigt vända den upp och ner. Hoppas du lyckas bättre än mig! Berätta gärna 😊

Mug cake / muggkaka

Jag har legat sjuk och är alldeles orkeslös, men vill baka något fast orken tryter. Då kom jag på att man kan göra mugcake, snabbt enkelt och så gott!
 

25g smör
3msk mjölk
1/2dl socker
1/2dl vetemjöl
2 msk kakao
1tsk vaniljsocker
1krm havssalt
 
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret i en stor mugg.
Häll i mjölken och sedan de torra ingredienserna. Blanda om väl.
Häll över i två lite mindre muggar och kör i mikron i ca 30 sekunder. Ta ut dem och strö över minimarshmallows och låt dem värmas ytterligare 30-40 sekunder, lite beroende på hur kladdiga du vill ha dem och vilken ugn du har. Titta till dem emellanåt.
Garnera gärna med lite krossade nötter och färska hallon!
 
Lycka till!
 

Liknande inlägg