Fias Valborgbakelse

Välkommen Valborg! Jag förknippar dig med att sommaren snart är här och jag firar dig därför med en somrig rätt, jordgubbsbakelse 🍓
 

Tårtbotten
3 ägg
1,5dl socker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker poröst.
Sikta ner vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll upp på braspanna täckt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 minuter.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.
 
Stansa ut 10-12 rundlar med hjälp av ett glas.
Klipp ut remsor av bakplåtspapper och linda runt hälften av rundlarna. Fäst med ett gem och lite tejp. Här höll jag på att få psykbryt innan jag kom på att man kunde fukta bakplåtspapper nertill och då gick det bättre.
 
Jordgubbsmousse
 
250g färska jordgubbar
2,5dl florsocker
6 gelantinblad
2dl vispgrädde
2 äggulor
1,5dl turkisk yoghurt
 
(OBS, till detta recept räcker det med att halvera mängden)
 
Lägg gelantinbladen i blöt i minst 5 minuter.
Mixa jordgubbarna.
Vispa äggulor och 1dl av florsockret poröst.
Vispa grädden lätt.
Krama ur gelantinbladen och smält dem tillsammans med jordgubbarna på svag värme i en rymlig kastrull, rör i resten av florsockret.
Ta kastrullen från värmen och rör ner yoghurt, äggblandningen och grädden.
Låt stelna i ca 30 minuter.
 
Jordgubbsgrädde
Vispa ca 1,5dl grädde och blanda i 1dl jordgubbssylt.
 
Spritsa jordgubbsgrädde i formen där du har en tårtbotten. Sätt en tårtbotten över och tryck till lätt.
 
Häll över lite jordgubbsmousse och låt stå svalt ett par timmar.
 
Ta bort pappret försiktigt.
Garnera med vispgrädde och färska jordgubbar.
 
Trevlig Valborg!
 
 
 
 

Mördegssnittar med nutella och hallonsylt

När man vill hålla det enkelt 😊
 

2,5dl mjöl
1/2dl socker
1/2msk vaniljsocker
150g kallt smör
1äggula
 
Kakao
Hallonsylt 
Nutella
 
Ugn 175 grader
 
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Rör ner smöret i småbitar och knåda till en smulig massa. Tillsätt äggulan och knåda till en jämnt smet.
Ta ev hälften av smeten och blanda med 1msk kakao om du vill ha en mörk kaka.
Låt vila svalt i 30 minuter.
 
Rulla upp degarna till avlånga korvar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till den lite och kröp tryck ur en fördjupning längs hela degen.
 
Full med nutella eller hallonsylt och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Skär i bitar medan de fortfarande är varma.
Låt svalna! 

Smördegsinbakad nutella i smörgåsgrill

Har varit sjuk ett tag och ville trösta mig med något gott. Jag tog vad jag hade hemma, ett ark smördeg, nutella, choklad och nötter. Detta griljerade jag i smörgåsgrillen och blev klart i ett nafs! Perfekt när man helt enkelt vill ha något sött snabbt men har inte ork eller tid att baka nåt.
 

Kavla ut smördegen något mellan två bitar plastfolie.
Klicka på en rejäl klick nutella och strö över lite riven vit choklad och en nypa havssalt över halva smördegen. Lämna några mm från sidan fritt.
 

Vik över den tomma delen och kläm ihop kanterna med en gaffel.
Pensla den varma smörgåsgrillen med lite smör och lägg i degen. 
 

Gratinera den gyllenbrun och strö gärna över lite mer riven choklad och hackade nötter.
 

Jag tänker äta min med en rejäl skopa glass!
 
 

Liknande inlägg