Trippelmandel

När man vill göra trippelnöt men inser att man bara har mandel hemma 😊 

Funkade finfint!
Jag rostade dem lite först i pyttelite olja och salt. Ner med dem i smält choklad och klicka ut tre mandlar i varje klick på bakplåtspapper.
Strö över lite flingsalt.
Låt svalna.
 
Nu passar jag på att önska er alla en fridfull och härlig Jul!
 

Mörkt filmjölksbröd

Tänkte baka bröd till julafton och det fick bli en blandning av det jag hade hemma. Man tager vad man haver, har jag hört 😊

 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 

7dl vetemjöl

4dl grahamsmjöl
2dl rågsikt
1tsk salt
2dl pumpafrön
1dl hasselnötter eller valnötter
2tsk brödkryddor
1l filmjölk
1,5tsk bikarbonat
2dl brödsirap
 
Ugn 175 grader
 
Blanda mjölet med salt, frön, nötter och brödkryddor.
Blanda filmjölk, bikarbonat och sirap och rör runt ordentligt.
Häll i mjölblandningen och rör runt.
 
Häll i två smorda brödformar och strö över lite mjöl.
Grädda i mitten av ugnen i ca 90 minuter. Känn med en sticka så att den är torr.
Stjälp upp och låt svalna.
Hugg i och njut med massor av smör.

Chokladflaska med godisgömma

Julmusttårtan jag gjorde i fjol har bytt skepnad till en smällkaramell istället. Tänkte sätta en sån här på julbordet när det är dags för att frossa godis. Givetvis berättar jag inget om att den är fylld av godsaker, det får bli en överraskning! Idag testade jag om min knasiga idé fungerade. Vad tycker ni?

 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram 😊
 
Rengör en tom flaska, jag använde mig av en på 1,4l. Lossa försiktigt på etiketten och lägg åt sidan. Tips är att försiktigt skölja i varmvatten eller låta den ligga i blöt en stund. Eller hålla över ånga. Låt torka på bakplåtspapper eller liknande. Lägger man direkt på diskbänken finns det risk för att ev klister som inte gått bort torkar och allt fastnar i bänken istället.
 
Skär ett kvadratiskt hål i flaskan. Ungefär 5 x5 cm. 
 
 
Smält 400g choklad och häll i hålet. Vinkla flaskan så att chokladen täcker alla områden. Låt överflödig choklad rinna ut genom hålet och spara till senare.
 
Låt stå svalt tills chokladen stelnat.
 
Värm på den överblivna chokladen och gör om samma procedur.
Låt stelna.
 
Smält ytterligare 200g och gör likadant igen. Jag är osäker på om de sista 200g behövs, men vågade inte låta bli dem, då jag inte vill att flaskan ska gå sönder när plasten ska av.
Ställ svalt för att stelna. 
 
Klipp försiktigt, med liten sax, bort plasten. Det var lite pilligt, men tålamod, det går. Ibland fick jag använda tänderna för att få tag i plasten och sedan försiktigt dra bort den.
 
Fyll flaskan med godis. Jag la skumtomtar uppe vid hålet och täppte det sedan med marsipan som jag formade för att göra ett stopp. Sedan smälte jag ytterligare lite mer choklad och penslade "dörren".
För att jämna till flaskan, penslade jag försiktigt med lite vatten. 
Sätt tillbaka etiketten på flaskan, penska med lite vatten så fäster den bättre. Sätt tillbaka korken och plastringen under.
 
Låt stelna minst 1 timme innan du tar fram den och skär upp din smällkaramell 😊
 
God Jul!
 
 

Liknande inlägg