Kladdkaka med hallonmousse och hallonspegel

  • Min flicka fyller år och älskar kladdkaka. Jag lyxade till den och gjorde en hallonmousse och hallonspegel till. Den föll gästerna (och min dotter)  i smaken 😊

50g smör
  • 1,5dl matolja 
  • 2 ägg
  • 2dl strösocker
  • 1dl farinsocker
  • 2,5dl vetemjöl
  • 4msk kakao 
  • 2tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  •  
  • Ugn 150 grader.
  •  
  • Smält smöret i en rymlig kastrull och tillsätt matolja. 
  • Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. 
  • Blanda de övriga torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten och rör om ordentligt.
  • Häll i smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. 
  • Låt svalna i formen.
Hallonmousse och hallonspegel
6 gelantinblad
500g frusna hallon
1dl socker
2,5dl vispgrädde.
 
Lägg 4 gelantinblad i blöt i 5 minuter.
Mixa de tinade hallonen med en mixer.
Jag passerade bort kärnorna eftersom jag inte gillar att ha med dem. Blanda hallon och socker, men häll sedan över hälften av hallon/sockret i en annan bunke för att sedan använda till hallonspegeln.
 
Koka upp hallon och socker och låt koka någon minut.
Ta plattan från värmen och lägg i de urkramade gelantinbladen och rör runt tills allt smält.
Låt svalna.
 
Vispa grädden och vänd ner hallonen och rör runt till en jämn mousse.
 
Häll över kladdkakan som fortfarande är i formen och bred så jämnt som möjligt över. Torka kanten ren så att den är så jämn som möjligt, det blir snyggare då det ska på ett annat lager sen.
Låt stå svalt.
 
Lägg 2 gelantinblad i blöt i 5 minuter.
Koka upp den sparade hallonsockerblandningen och låt koka någon minut.
 
Tag värmen från plattan och lägg i de urkramade gelantinbladen och rör runt tills allt smält.
Häll över moussen i ett jämnt lager och låt stelna.
 
Skär längs kanterna med en vass kniv innan du tar bort formen.
 
Lycka till!
 
 

Bregottkakor med choklad

Blev nyfiken på att göra Bregottkakor som man bakar just med Bregottsmör. Jodå, de gick att äta 😊
 

300g Bregott extrasaltat
1,5dl strösocker
2,5dl majsstärkelse 
3,5dl mjöl
2tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
Choklad att garnera med
 
Ugn 200 grader
 
Vispa smör och socker poröst och tillsätt de övriga ingredienserna.
Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt eller muffinsform. Jag gjorde mina ganska små så de flöt ut en del men det gillar jag.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Jag hade inte i mina så länge. Kolla då och då.
Ringla över smält choklad
 
Lycka till!

Nutellasnittar


100g smör
1dl socker
1/2msk sirap
1,5msk kakao
2tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
2dl mjöl
2msk nutella
Pärlsocker som garnering
 
Ugn 175 grader
 
Blanda ihop alla ingredienser och dela degen i 2 delar.
Rulla ut i två längder och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem något och strö pärlsocker över. Grädda i ugnen i ca 10-13minuter.
Skär snitt medan de fortfarande är varma. En pizzaslicer är kanon.
Låt svalna!
 
Lycka till!

Liknande inlägg