Mönstrad rulltårta med limemarinerade jordgubbar

Efter att ha haft en skön semestervecka i Turkiet var jag sugen på att baka något svenskt och somrigt. Det blev en mönstrad rulltårta med limemarinerade jordgubbar och grädde ☀️

 

Rulltårta

3ägg
1,5dl socker
2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
1msk vatten

Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt ett bakplåtspapper på en plåt och pensla lite med matfett.

Vispa ägg och socker puröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet.

Jag tog några skedar och satte i en annan skål och blandade med lite pastafärg. Sen spritsade jag ett litet mönster på bakplåtspappret.

 

Smeten är ganska rinnig och flyter ut en del, då försök göra mönstret tunt. Egentligen ska hela plåten in i frysen en stund, men eftersom vår fåniga frys inte rymmer en plåt fick jag utelämna det momentet.
Häll resten av smeten över och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Passa de sista minuterna.

Stjälp upp på bakplåtspapper och dra försiktigt bort bakplåtspappret det har legat på. Lossar det inte kan man pensla med lite vatten.
Låt svalna under duk.

Fyllningen
Ca 2,5 grädde
6-8 stora färska jordgubbar + till garnering
1 lime
1,5tsk vaniljsocker

Dela jordgubbarna i små bitar, tänk dig pytt i pannastorlek😊
Kläm ur saften från en lime och blanda med jordgubbar och vaniljsocker.
Lägg jordgubbarna över rulltårtan, tänk på att mönstret ska vara neråt.
Häll sedan över ca 1,5-2dl vispad grädde, det får inte bli för tjockt, det måste gå att rulla ihop.
Rulla ihop till en rulltårta med hjälp av bakplåtspappret.
Garnera gärna med mer vispad grädde, färska jordgubbar och limecest.

Låt gärna stå svalt för att få smakerna att gotta till sig.

 

Lycka till!

Kolasnittar

 

Regnet vill inte ge med sig och jag och sonen är rastlösa. Vi beslöt oss för att baka hans favoritkakor, vanliga kolakakor. Han blev jättestolt över sitt verk och de blev jättegoda 😊

Gilla gärna Fia bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 

2,5dl mjöl
1tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
100g rumstempererat smör
1dl socker
2msk ljus sirap

Ugn 175 grader

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vispa ihop smör, socker och sirap i en bunke och häll över mjölblandningen och knåda till en jämn deg. Dela degen i två delar och rulla ut var och en till en lång korv och sätt på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till den lite med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.
Skär i remsor medan den fortfarande är varm och låt svalna.

 

Lycka till!

Citronsorbet

 

Föreställ dig en varm sommardag och du vill ha något som piggar upp och svalkar dig. Då kanske en citronsorbet kan fresta. Piggt, svalt och fräscht 😊

 

4st citroner
2dl socker eller mer om du inte vill ha det för syrligt
2dl vatten
2äggvitor

Blanda saften från citronerna med socker och vatten och koka upp. OBS, smaka av här, vill man inte ha det så syrligt så häll i mer socker. Äggvitan dämpar det syrliga något, men inte så mycket. Häll över i en plastbytta och ställ i frysen tills det har stelnat så att man kan skrapa lite "snö" i den med en gaffel.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och blanda i.
Jag hällde lite av sorbén i mina citronskålar som blev till när jag pressade ut saften ur dem och lät allt stå i frysen. Resten sparade jag i byttan.
Täcket är vanlig maräng, 1äggvita uppvispat med 2msk socker. Jag spritsade på det och lät stå en ministund högt uppe i ugnen på 250 grader och grill.
Jag hade bara 2dl socker i min smet, vilket blev lite för syrligt, så än en gång, smaka av. Vi serverade detta tillsammans med lite söt glass och det passade utmärkt ihop!

 

Trevlig sommar!


Liknande inlägg