Dulche de leche

Har fått en många frågor på hur jag gjorde min kolasås, dulche de leche, så jag tänkte beskriva det här 😊

 

Jag använde mig av denna variant på sötad kondenserad mjölk.

 

Koka upp vatten i en stor kastrull.
Tag bort etiketten från burken och lägg den i det kokande vattnet och börja ta tiden därifrån. Viktigt är att burken alltid är täckt med vatten, du behöver fylla på med jämna mellanrum. Lägg den på sidan så behöver du inte fylla kastrullen så mycket.
Jag lät denna koka i 2,5 timmar. Då blev den ganska bastant i konsistensen och lätt att bre ut. Vill man ha den rinnigare kokar man den helt kortare tid.
Häll sedan bort det varma vattnet och låt burken stå i kallvatten tills det svalnat.
Häll över i en skål och förvara i kylskåp om du inte ska använda det direkt.

Pssst! Är man lat kan man köpa färdig dulche de leche, leta då efter karamelliserad mjölk. Fanns dock inte i min butik.

Lycka till!

Kladdkaka deluxe

Vissa dagar i månaden kräver min kropp choklad och kalorier i massor, tror kanske att några vet vad jag pratar om. Om inte sockersuget stillas av detta bakverk finns det inget som jag vet kan göra det 😋 Detta är vad jag kallar kladdkaka deluxe. En kladdkaka pimpas med marschmallows, dulche de leche och chokladganache. Servera gärna med en klick grädde och sockerbegäret är garanterat mättat 😊 

För fler godsaker, följ gärna Fia bakar på Facebook och Fia_bakar på Instagram 😊

 
Jag utgick från mitt favoritrecept (här nedan) på kladdkaka men dubblade mängden och gräddade i långpanna istället 😊

Kladdkaka
50g smör
1,5dl matolja
2 ägg
2dl strösocker
1dl farinsocker
2,5dl vetemjöl
4msk kakao
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Ugn 150 grader.

Smält smöret i en rymlig kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
Blanda de övriga torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten och rör om ordentligt.
Häll i smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter.

Sen tog jag ca 100g stora marschmallows som jag klippte i mindre bitar och strödde över. Sätt in högt upp i ugnen så att de smälter men inte får färg.

Dulche de leche

Helst ville jag göra det enkelt för mig och köpa karamelliserad mjölk, men det fanns inte i min butik så jag fick köpa sötad kondenserad mjölk som jag istället fick koka till en kolasås, en dulche de leche.

Köpte denna variant som jag lät koka i 2,5 timmar. Då blev den ganska bastant i konsistrenden lätt att bre ut. Vill man ha den rinnigare kokar man den kortare tid. Ta bort etiketten och se till att burken ständigt är under vatten. Fyll på vatten hela tiden.

 
Efter att marschmallowsen har fått svalna en stund, bred på dulche de leche.
 
Sen toppade jag det hela med en chokladganache där jag värmde 2dl grädde och sedan lade i 200g mjölkchoklad i och vispade tills all choklad löst upp sig.
Häll över kakan och låt stå svalt några timmar, helst över natten.
 
 

Kexchokladskålar med chokladmousse

Har fortfarande massor med kexchoklad över från vår vinst på Liseberg. Idag bakade jag ätbara skålar som jag fyllde med chokladmousse och grädde.

Följ gärna min sida Fia bakar på Facebook och Fia_bakar på Instagram

 

Detta räcker till 4 skålar.

1,5 kexchoklad på 60g
15g smör
Aluminiumformar

Krossa kexchokladen ordentligt.
Smält smöret och häll i och knåda ordentligt.
Fördela chokladen i formarna och låt stå i kylen några minuter.

Jag valde att fylla med Ekströms chokladmousse för att jag är lat men också tycker den är grymt god.

 

Sen dekorerade jag med en klick grädde och färska bär och rev choklad över.

 

Liknande inlägg