Somlor

Favorit i repris, men dessa somriga semlorna är så goda 😊
 
 
Till 8-10 bullar
25g jäst
50g smör
1,5dl mjölk
0,25tsk salt
0,5 tsk  kardemummakärnor 
0,5dl strösocker
0,25tsk hjorthornsalt
Vetemjöl tills degen känns smidig, brukar aldrig mäta upp, men runt 5dl.
 
Ugn 250 grader
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills allt har löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Rör i hjortronsalt och sen mjöl lagom tills det släpper från kanten.
Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
 
Ta upp degen och knåda ur alla luftbubblor.
Dela degen i 8 delar och gör runda bollar av dem. Sätt på plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Låt svalna på galler.
 
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2,5dl mjölk
4 äggulor
3/4dl strösocker
2,5msk maizena
25g rumstempererat smör.
 
Gör ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur kärnorna med en vass kniv. Lägg i kastrull med mjölk, släng i vaniljstången med. Koka upp.
 
Vispa äggulor, socker och maizena tills det blir poröst.
 
Häll den heta mjölken över äggblandningen under omrörning, ta bort vaniljstången först.
Häll tillbaka till kastrullen och värm försiktigt medan du rör runt. Så fort den börjar tjockna häller du över allt i en kall skål. Häll i smöret och låt skålen stå i vattenbad tills allt har svalnat, rör om då och då.
 
Vispa under tiden ca 2,5dl grädde och skiva jordgubbar.
Skär ut lock på bullarna och ta ut lite av inkråmet. Fyll med vaniljkräm (jag använde inte hela satsen, spara resten till överblivna jordgubbar 😋
Spritsa grädde och dekorera med jordgubbar. Lägg på locket och pudra på lite florsocker.
 
Pst, är man lat kan man köpa färdig vaniljkräm och vispa upp 😊
 
 

Njut!
 

Liknande inlägg

1 rememberthiis.blogg.se:

skriven

Mums :D

2 emiiza:

skriven

mums

Kommentera här: