Centerkakor med Noblesse

Min kollega berättade att hon blivit bjuden på en kaka som hon blev väldigt förtjust i. Jag hann inte få något recept men hon beskrev lite hur den var gjord, så jag experimenterade lite själv. Dessa är för chokladälskarna!
 

4,5dl vetemjöl
1dl socker
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
200g rumstempererat smör
Center
Noblesse
 
Ugn 200 grader
 
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och knåda till en jämn deg.
Låt stå svalt i 10 minuter.
Forma degen till bollar ungefär lika stora som en valnöt och lägg i en muffinsform.
Gröp med fingret ett hål i bollen och tryck ner en center, reparera alla sprickor efteråt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Sätt en skiva Noblesse på kakorna direkt efter att du plockat ut dem från ugnen så att det får smälta ordentligt.
 
Nästa gång ska jag prova dessa med Dumle 😊
 
Lycka till!
 

Hallongrottor

Vanliga enkla klassiska hallongrottor 😊
 

4,5dl vetemjöl
1dl socker
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
200g rumstempererat smör
1dl hallonsylt som fått rinna av sig lite i en sil 
 
Ugn 200 grader
 
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och knåda till en jämn deg.
Låt stå svalt i 10 minuter.
Forma degen till bollar ungefär lika stora som en valnöt och lägg i en muffinsform.
Gröp med fingret ett hål i bollen och spritsa i hallonsylt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Lycka till!
 

Fias kanelbullar

De kanelbullarna jag bakat tidigare har alltid känts torra och tråkiga. Efter några bakprogram och olika tips testade jag en helt ny teknik och banne mig vad mycket godare de blev!
 

50g jäst, jag använder alltid den blåa originaljästen
5dl mjölk 
150g rumstempererat smör
1dl socker
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
1ägg
Ca 14dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Jag använder mig av elvispens degkrokar då jag inte äger någon bakmaskin.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
Blanda
200g rumstempererat smör
1dl socker
1msk vaniljsocker
Idl finriven mandelmassa
4msk kanel
 
Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangulär platta, bred på halva fyllningen och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och sätt i bullform och låt jäsa i 30 minuter.
 
Jag pendlade med mjölk blandat med lite socker för att få lite glans. Sen strödde jag på pärlsocker och gräddade i mitten av ugnen i knappt 10 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen penslar jag med uppvispat ägg för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten.
 
Låt svalna på galler under bakduk.
 
Lycka till!

Liknande inlägg