Kanelbaguetter

Picknicksässongen är äntligen här ☀️ Jag bjuder på kanelbaguetter gjorda på mitt favoritrecept på kanelbullar 😊
 

50g jäst, jag använder alltid den blåa originaljästen
5dl mjölk 
150g rumstempererat smör
1dl socker
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
1ägg
Ca 14dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Jag använder mig av elvispens degkrokar då jag inte äger någon bakmaskin.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
Blanda
200g rumstempererat smör
1dl socker
1msk vaniljsocker
Idl finriven mandelmassa
4msk kanel
 
Dela degen i fyra delar och kavla ut till en rektangulär platta och bred på 1/4 av fyllningen. 
Rulla degen 2 varv och skär av resterande deg med exempelvis en pizzaslicer.
 

Dela sedan degen i 2 delar och snurra degen lite lätt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Gör likadant med resterande deg.
Jag gjorde så på hälften av degen och med resterande deg gjorde jag minikanelbullar av.
 
Låt jäsa under duk i ca 20 minuter.
 
Jag penslade med mjölk blandat med lite socker för att få lite glans. Sen strödde jag på pärlsocker och gräddade i mitten av ugnen i ca 7 minuter, minibullarna i ca 5 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen penslar jag med uppvispat ägg för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten.
 
 
Lycka till!

Rabarberkladdkakemuffins

  • Ville göra något med mina rabarber som äntligen går att skörda. Kom på den kanske lite udda idén att göra rabarberkladdkakemuffins. Friskt och gott 😀
 
  • Ca 12st
  •  
  • 50g smör
  • 1,5dl matolja 
  • 2 ägg
  • 2dl strösocker
  • 1dl farinsocker
  • 2,5dl vetemjöl
  • 2tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker
  •  
  • Ugn 150 grader.
Rabarberöra
Finhacka 200g rabarber och strö 1/2msk socker över. Jag gillar när det är syrligt jäntemot den söta kakan, men häll över mer socker om du inte vill ha det så syrligt.
Koka någon minut i en kastrull så att det blir lite "geggigare" men att bitarna fortfarande har lite tuggmotstånd. Jag blandade i lite röd pastafärg för att få en mer rabarberkänsla 😀
 
  • Smält smöret i en rymlig kastrull och tillsätt matolja. 
  • Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. 
  • Blanda de övriga torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten och rör om ordentligt.
  • Häll i ca hälften av smeten i muffinsformar som du  ställt i en muffinsplåt. Klicka i en bit av rabarberöran och häll resten av smeten över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter.
  • Låt svalna.
Spritsa lite grädde och strö över lite riven rabarber och frossa sedan i sommarens smaker.

Havreflarn

Jag gillar när saker går snabbt att tillaga och dessa klassiska havreflarn slänger du ihop på ett kick. Det som tog längst tid var att vänta på att ugnen skulle bli varm.
 

75g smör
1dl havregryn
1dl socker
1dl vetemjöl
1krm bakpulver
1,5msk mjölk
1,5msk ljus sirap
Ev lite nonstop
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag hade min varmluft igång och hade 175 grader istället.
Smält smöret i en rymlig kastrull.
Ta kastrullen från plattan och rör i övriga ingredienser.
Klicka ut små klickar på en bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut en del, så inte för tätt.
Strö ev över lite nonstop eller hackad choklad och grädda i ugnen i ca 5-7 minuter.
 
Lycka till!
 
 

Liknande inlägg