Pepparkakskola

Jag var ju tvungen att få revansch efter mitt misslyckande härom dagen. Denna gången ställde jag mikron på full effekt och då blev det lyckat.
Resultatet blev riktigt gott med! Jag älskar när saker går fort att göra 😊
Slå in dem i små paket och ge bort, tror det skulle bli en uppskattad present.

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 

 

Satsen är inte så stor och det blir inte så många kolor av den. Jag testade att dubbla satsen, men det blev inte bra, gör hellre i flera omgångar om man vill.

1dl vispgrädde
1/2dl ljus sirap
1/2dl socker
1tsk pepparkakskrydda


Blanda alla ingredienserna i en stor skål med höga kanter.
Värm i mikron på full effekt i 5 minuter.
Rör runt lite och värm ytterligare 2 minuter.

Häll blandningen i en liten form klädd med bakplåtspapper som man sedan oljat lite lätt. Jag använde mig av en plastburk jag brukar ha mackor i.
Låt svalna innan du skär i bitar och slår in i papper.

Lycka till!

Pepparkakstryffelkola

Ibland bara skiter sig baket totalt! Idag var en sådan dag. Men istället för att följa min första impuls och hiva ner allt i slasken, tänkte jag om och formade ett helt nytt recept som blev supergott 😊
Jag kallar dem pepparkakstryffelkola.

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 

1dl vispgrädde
1/2dl ljus sirap
1/2dl socker
1tsk pepparkakskrydda
Kakao att rulla dem i

Blanda alla ingredienserna i en stor skål med höga kanter.
Värm på 700W i mikron i 5 minuter.
Rör runt lite och värm ytterligare 2 minuter.

Häll blandningen i en liten form klädd med bakplåtspapper som man sedan oljat lite lätt.
Låt svalna något.
Det var här det gick fel. Smeten blev för rinnig för mig och bara kletade.
Det var då jag kom på idén att rulla den till små bollar som sedan rullades i kakao.
Sen satte jag dem i frysen en stund för att stelna.
Låt stå framme en liten stund, de var supergoda att äta lite småkalla.

Så, ge inte upp om du misslyckas, det kan leda till något gott 😊

Saffransbiscotti

Mums vad goda dessa är! Äter dem som godis. Halva satsen gjorde jag med grovriven choklad i som jag sedan doppade i mörk choklad! Smarrigt!

Du gillar väl Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram?

 

0,5g saffran (helst hela pastiller)
100g smör
2 ägg
1,5dl socker
5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1dl sötmandel som sedan grovhackas
1dl grovhackad choklad
50-100g mörk choklad att doppa i

Sätt ugnen på 175 grader
Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret och häll i saffranet.
Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Häll i smörblandningen och sedan vetemjöl och bakpulver.
Dela degen i två delar om du vill ha två fyllningar.
Häll i mandeln respektive chokladen i degarna. Ha ev i mer mjöl om det behövs. Du ska kunna rulla dem.
Dela varje deg i två delar (så du totalt får 4 rullar). Rulla dem till korvar lika långa som plåten. Lättast är att du gör det direkt på bakplåtspappret.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna och sänk ugnsvärmen till 100 grader.
Skär korvarna till små skorpor, lägg snittytan uppåt och grädda i ca 1 timme. Öppna ugnen då och då.
Låt svalna.
Smält chokladen och doppa halva biscottin och låt svalna.

Hugg i!


Liknande inlägg