Kladdkaka med mjölkchokladtryffel

Äntligen fredag! Här är mitt fredagsmys 😊
Följ gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram.

 

100g smör
3dl matolja
4 ägg
4dl strösocker
2dl farinsocker
5dl vetemjöl
8msk kakao
4tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

(Vill man bara ha en enkel kladdkaka så halverar du bara detta recept, blir lika bra. Kanske behöver den inte lika lång tid i ugnen bara)

Ugn 150 grader.

Smält smöret i en rymlig kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker och rör ner smöret.
Blanda de övriga torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten och rör om ordentligt.
Häll i smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter.

Låt svalna.

Mjölkchokladtryffel
1dl grädde
300g mjölkchoklad

Smält chokladen över vattenbad.
Ta bort från värmen och häll i grädden.
Rör runt till en jämn smet.
Häll över kladdkakan och låt stå svalt några timmar.

Riv lite mörk choklad över och servera med vispgrädde och färska bär.

 

Dadelbollar

När sötsuget kommer och man vill mysa lite extra på fredagskvällen, men har ju lovat sig själv att äta mer sunt och nyttigt. Då kan man ju faktiskt unna sig dessa Dadelbollar, fritt från vitt socker och gluten och snabbt och enkelt att göra 😊

 

Ca 8-10st

14 urkärnade dadlar
1/2dl kakao (knappt)
1/2dl mandelmjöl eller bovetemjöl (tål man havregryn så funkar det ju också)
2msk vatten

Kokos eller krossade nötter

Mosa dadlarna med en gaffel och blanda i alla övriga ingredienser och knåda till en jämn deg.
Rulla till bollar och doppa i kokos eller krossade nötter.
Låt stå svalt en stund.

Hugg i och känn dig nyttig 😊

Chokladflaska med godisgömma

När man bara vill krångla till lördagsgodiset. Barnen blev i varje fall överraskade och glada.

Följ gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram 😊

 

400g mörk choklad
Non stop och eller m&m
1 flaska Coca-Cola 500ml

Skölj ur (drick upp) colan och låt flaskan torka ordentligt.
Ta försiktigt bort korken och etiketten för att spara till senare.
Smält 200g av chokladen. Häll försiktigt ner den i flaskan och vänd runt så att alla ytor täcks. Häll ut överbliven choklad tillbaka till skålen.
Låt stå svalt tills chokladen stelnat.
Smält ytterligare 200g choklad + den chokladen som blev över från förra gången och gör om samma procedur. Häll ut överbliven choklad och låt stå svalt en stund.
Värm upp den överblivna chokladen och gör samma sak igen. Nu bör chokladen vara tillräckligt tjock för att inte gå sönder när plasten ska bort.
Låt stå svalt minst 1 timme.

Skölj händerna i kallt vatten för att inte smälta chokladen med dina fingrar.
Nu kommer den trixigaste biten.
Klipp upp plasten med en liten sax eller vass kniv och dra försiktigt av den.
Jag använde en tapetskärare först för att lägga ett snitt baktill och där etiketten sen ska vara. Sen klippte jag med en liten sax så att det blev små flärpar man kunde dra i och drog i omgångar, ibland behövde jag ta tänderna till hjälp. Det är ganska tålamodsprövande och pilligt.
Sätt tillbaka etiketten och korken och fyll med godis.
Hugg i och njut 😊

 

Liknande inlägg