Äppelsnurror

Ville ha något att snaska på till Melodifestivalen. Gjorde äppelsnurror som jag inbillade mig själv var lite nyttigare. Jag menar, äpple är ju nyttigt 😁 Goda var de i varje fall 😊

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
4 smördegsplattor
Nutella
Riven choklad
Hackade jordnötter
1 äpple
Kanel
 
Ugn 225 grader
 
Jag använde 4 smördegsplattor.
Bred rejält med nutella på dem och strö över riven choklad och hackade jordnötter.
Dela varje platta på diagonalen.
Hacka äpplet i lagom bitar och lägg i mitten av varje bit.
Vik smördegen runt äpplet och snurra sedan degen.
 
 

Pensla ev med ägg. Jag penslade med vatten. 

Strö över lite kanel och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Focacciabröd med oliver och örter

Hemlagat focacciabröd till hemlagad soppa kan få vem som helst glad efter en heldag ute i friska luften 😋

 

25g jäst
4dl vatten
2msk olivolja
2tsk salt
Ca 7-9dl mjöl, jag använde rågsikt/vetemjöl, men mäter aldrig. Häller tills degen känns smidig.

Ugn 225 grader

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme och häll över jästen. Rör runt tills all jäst lösts upp.
Ha i olja, salt och mjöl.
Låt jäsa i ca 40 minuter.

Stjälp upp degen direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till degen med mjöliga händer och gör små gropar med fingrarna.

Strö över hackade oliver och strimlad charlottenlök och tryck in dem lite i degen. Låt jäsa ytterligare i ca 20 minuter.

Ringla över rejält med olivolja och strö över örtkryddor och havssalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Hugg i och njut!

 

 

Alla hjärtans dag semlor

Jag frågade mannen vad jag skulle baka åt familjen till Alla hjärtans dag. Han ville ha semlor, så det fick bli minisemlor som går i kärlekens tecken 💗

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
Semmeldeg
 
1 äggula, spara vitan till pensling
25g jäst 
50g rumsvarmt smör
1,5dl mjölk
1,5krm salt
0,5tsk kardemummakärnor som sen mortlas 
0,5dl socker
1,5krm hjorthornsalt 
Ca 5dl vetemjöl, eller annat mjöl om man vill det
 
Grädde och jordgubbar till garnering
 
Ugn 225 grader
 
Smula ner jästen i en bunke.
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggulan. 
Värm mjölken tills det blir fingervarmt. Häll den över jästen och rör om tills allt löst upp sig.
Tillsätt salt, kardemumma och hjorthornsalt. 
Rör sedan i smörblandningen och mjöl lagom tills det släpper från kanten och degen känns smidig.
Låt jäsa under plastfolie i ca 45 minuter.
 
Ta upp degen och knåda ur alla luftbubblor.
Dela degen i 16 delar och gör runda bollar av dem. Sätt på plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Pensla med äggvitan och grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Låt svalna på galler innan du skär ut ett lock på bullarna och gröper ut lite av bullarna. Detta använder du lite av sedan.
 
Jag valde denna gång att göra en enklare variant på mandelmassa. Nedan följer ett annat recept om ni vill göra det från grunden.
 
Min enklare variant bestod av 200g mandelmassa som jag rev med rivjärn och blandade med lite av inkråmet från bullarna. Sedan tillsatte jag ca 1dl varm mjölk och rörde runt ordentligt.
 
Här kommer det andra receptet:
 
65g sötmandel
0,5dl strösocker
0,5dl varm mjölk
inkråm från bullarna
 
Lägg mandel och socker i en mixer. Skär av locken på de svala bullarna och gröp ur lite av inkråmet och lägg i mixern. Mixa runt. Värm mjölken och häll i och mixa till den konsistens du gillar. Jag gillar när det är lite tuggiga mandelbitar. 
 
Lägg mandelmassan i hålen och spritsa vispad grädde och jordgubbar över.
På med locken och lite florsocker och voilà!
 
Lycka till!
 
 
 
 

Liknande inlägg