Semmelmunkar

Jag älskar att prova knasiga recept och detta kvalificerar in på den listan tycker jag. En semla och munk på samma gång, en semmelmunk 😊

 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
25g jäst 
2dl mjölk
100g rumstempererat smör
1ägg
1/2dl strösocker
1/2tsk kardemummakärnor som mortlas
2krm salt
7-8dl vetemjöl (mäter aldrig, häller i lite i taget fram tills smeten känns smidig och släpper från kanten)
 
Ca 200g mandelmassa
 
1l rapsolja
 
Strösocker och kardemumma till garnering
 
Vispad grädde
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen och rör runt tills all jäst lösts upp.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, smör, ägg och sedan vetemjöl, lite i taget. 
Vispa till en jämn smet och låt jäsa i 45 minuter.
 
Dela degen i ca 20 bitar och rulla dem till bollar.
Tryck ut dem till små minipizzor.
Gör lika många bollar av mandelmassan och lägg på degen. Nästa gång ska jag prova att riva den eftersom kulan fortfarande var kompakt efteråt.
Vik upp kanterna över bollen och nyp ihop dem och rulla till en boll.
Hetta upp oljan till ca 180 grader.
Lägg i några munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i ca 5 minuter. Vänd dem då och då.
Låt dem rinna av på ett galler.
Rulla dem i en blandning av socker och mortlade kardemummakärnor medan de fortfarande är varma.
 
Servera dem genast med en skål vispad grädde i närheten så man kan doppa dem så fort lusten faller på.
 
Jag provsmakade mina efter ett par timmar och då var mandelmassan hård. Ett tips är att platta till bullen för att jämna ut massan och sen dela på mitten och doppa i grädden, mums!
Nästa gång ska jag som sagt riva mandelmassan för att få det mindre kompakt och bara härligt smetigt.
 
Lycka till!

Liknande inlägg

Kommentera här: