Kanelbullekladdkaka

Försöker impa på både mina föräldrar och svärföräldrarna med denna kaka, en blandning av kanelbulle och kladdkaka. Det blev inte alls tokigt faktiskt.

Tips och idé kommer från fixasjälv.se, receptet  på kladdkakan är mitt eget dock.
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
 

Kladdkaka 

50g smör
1,5dl matolja 
2 ägg
2dl strösocker
1dl farinsocker
2,5dl vetemjöl
2tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
Smör och ströbröd till formen
Pärlsocker

Ugn 150 grader.

Smält smöret i en rymlig kastrull och tillsätt matolja och kardemumman.
Vispa ihop ägg, strösocker och farinsocker och rör ner smöret. 
Blanda de övriga torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten och rör om ordentligt.
Häll i smord och bröad form.
 
Som fyllning blandade jag
50g smält smör
2msk socker
2,5msk kanel
1tsk vaniljpulver 
 
Häll fyllningen över kakan i en spiral och strö över lite pärlsocker.
 
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera gärna med lättvispad grädde till.
 
Lycka till!

Kanellängder

Jag har alltid inbillat mig att det är svårt att göra kanellängder, men det var ju hur lätt som helst! Toppengott blev det också 😊

Du följer väl Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram?

 
25g jäst
2,5dl mjölk 
75g rumstempererat smör
3/4dl socker
1/2tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
1ägg
Ca 7dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Jag använder mig av elvispens degkrokar då jag inte äger någon bakmaskin.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
 
Blanda:
150g rumstempererat smör
1dl socker
3/4msk vaniljsocker
3/4dl finriven mandelmassa
2,5msk kanel
1tsk maizena
 
Knåda degen och dela i två delar. Kavla ut till en rektangulär platta, bred på halva fyllningen och rulla ihop till en korv. Klipp snitt med en sax med ca 2cm mellanrum. Vik upp den första felen, nästa ut åt höger en bit, nästa åt vänster och sedan fram igen... Gör samma med andra delen.
 
 
 
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Omedelbart efter att den tas ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!

Brytbullar

Ett härligt bröd där gästerna själva kan välja sin favoritsmak 😊

 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
 
 
25g jäst
50g smör
1,5dl mjölk
0,5tsk salt
2tsk basilika
1/2 röd paprika
10-15 svarta urkärnade oliver
ca 5dl mjöl (jag mäter aldrig mjölmängden, utan häller försiktigt i tills smeten känns smidig.
 
Ugn 175 grader varmluft
 
100g smör till fyllningen
Flingsalt
 
Mina smaker bestod av:
Blå vallmofrön
Sesamfrön
Smakrik riven ost
Hackade färska örter
Hackad paprika blandat med chiliflakes
 
Finhacka paprika och oliver.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smör och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.
Häll vätskan över jästen och blanda om tills jästen löst sig.
Häll i salt, basilika, paprika och oliver.
Arbeta in efter hand vetemjöl fram tills degen släpper från kanterna och inte är kladdig. Jag använder mig av degkrokarna på elvispen. Lite kladdig får den gärna vara, men det ska gå att rulla bollar av den.
 
Låt jäsa i 45 minuter.
 
Smält smöret.
Ta upp och knåda degen en stund. Dela den i lika många delar som du har fyllning.
Jag delade min i 5 delar och delade därefter varje deg till 4-5 bollar.
Rulla varje bit till bollar och doppa dem i valfri fyllning. Sätt omlott i en smord form.
Strö på lite flingsalt.
Låt jäsa ca 15 minuter.
 
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kolla dem då och då. 
Låt svalna en stund i formen och stjälp sedan över på ett fat.
 
Hugg i och njut 😊

Liknande inlägg