Kanellängder

Jag har alltid inbillat mig att det är svårt att göra kanellängder, men det var ju hur lätt som helst! Toppengott blev det också 😊

Du följer väl Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram?

 
25g jäst
2,5dl mjölk 
75g rumstempererat smör
3/4dl socker
1/2tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
1ägg
Ca 7dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Jag använder mig av elvispens degkrokar då jag inte äger någon bakmaskin.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
 
Blanda:
150g rumstempererat smör
1dl socker
3/4msk vaniljsocker
3/4dl finriven mandelmassa
2,5msk kanel
1tsk maizena
 
Knåda degen och dela i två delar. Kavla ut till en rektangulär platta, bred på halva fyllningen och rulla ihop till en korv. Klipp snitt med en sax med ca 2cm mellanrum. Vik upp den första felen, nästa ut åt höger en bit, nästa åt vänster och sedan fram igen... Gör samma med andra delen.
 
 
 
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Omedelbart efter att den tas ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!

Liknande inlägg

1 birgitmaria:

skriven

Så gott!! Jag får hoppas på en regnig dag så att jag får baka!

Svar: Haha! Något positivt måste det ju vara med regn 😊
Pinsamma mamman har oväntat blivit en bullmamma

Kommentera här: