Mintpraliner

Gillar du After Eight chokladen är denna pralin något för dig. Det är något som händer när man blandar mörk choklad och mint. Att göra egna praliner är inte så svårt och de fungerar utmärkt som ge bort present 😊

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 

Jag använder mig av 200g mörk choklad från Odense, men det går lika bra med annan mörk choklad med hög kvalité.

Smält choklad i vattenbad eller mikro tills temperaturen når 50 grader.
Sen ska chokladen kylas ner igen. Proffsen häller ut allt på en marmorskiva men jag är varken proffs eller har någon marmorskiva så jag satte plastbunken i kallt vatten och rörde runt tills chokladen sjönk till 27 grader. Var observant på att inget vatten får komma i bunken!
När temperaturen sjunkit till 27 grader ska det värmas igen till 32 grader. Jag gjorde det åter igen i mikron men bara med några sekunders mellanrum. Chokladen bör ej överstiga 33 grader.

Spritsa chokladen helt i formarna och slå lätt på diskbänken för att få bort bubblor.

 

Vänd sedan upp och ner på formen och låt chokladen rinna ut på bakplåtspapper eller ett silikonunderlägg. Jag lät formen stå upp och ner en stund.
Dra med en spatel över formen för att få bort överbliven choklad upptill.
Låt stå svalt för att stelna.

Samla ihop all choklad som runnit ut och häll i bunken du använde för att smälta allt i från början.

Gör fyllningen

2dl florsocker
1/2msk smör
1msk mjölk

Pepparmintarom

Smält smöret och ha ner i florsockret. Blanda ner mjölken så att det blir en ganska tjock crème. Ha i pepparmintsarom och smaka av.

Ta fram pralinerna och spritsa/häll i fyllningen, lämna någon mm till kanten.
Smält resten av chokladen och spritsa över fyllningen. Dra med spateln bort all överbliven choklad och sätt svalt igen för att stelna.
Tryck försiktigt ur pralinerna i formen.

 

Kommentera här: