Nutellagran

Fick denna idén någonstans från nätet och var tvungen att testa på mitt eget lilla vis. En nutellagran fylld med nötter och mandel, mums 😊
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
1 pkt rektangulär smördeg
Nutella
Grovhackade jordnötter och mandel
Hallonsås
Ägg till pensling
Ugn: 180 grader
 
Dela smördegen i två delar.
Lägg dem försiktig ovanpå varandra och skär ut en julgran.
Tag bort den översta granen och lägg åt sidan.
Stansa ut två stjärnor av degen som blev över.
Bred nutella och hackade jordnötter och mandel över ena delen.
 
(null)
 
Lägg de naturella delarna över och skär ut strimlor till grenar.
Ta varje gren och tvinna ett varv. Tryck till lite i änden.
 
(null)
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite mer hackade jordnötter.
 
(null)
 
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Häll över lite hallonsås som en röd girlang.
 
(null)
 
Plundra granen och njut!
 
(null)
 
Lycka till!
 

Lussesemlan

Har ni provat den ännu? Låter knasigt, men är toppen gott 😋
 Mina tips för goda bullar är:
 Smält ej smöret, använd minimalt med mjöl, ha i lite salt i det uppvispade ägget så blir det lite rinnigare och enklare att pensla sen och pensla med sockerlag direkt efter att de gräddats i ugnen.
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
(null)
 
1pkt jäst
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg + lite salt till pensling
Russin eller tranbär till dekoration
Sockerlag (1dl vatten, 1dl socker, 1tsk vaniljsocker som kokas upp och rörs runt tills allt smält samman)
 
Ugn 225 grader (beroende på ugn)
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk och plastfolie i ca 60 minuter.
 
Knåda degen och dela i två delar. Skär i bitar och rulla till lussekatter. Dekorera med russin eller varför inte tranbär? 
Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Tag de lussekatter du vill göra semlor av och gröp ur lite av innehållet och blanda med riven mandelmassa och vaniljsocker. Häll på lite varm mjölk och rör runt lite.
Lägg i urgröpningen.
Vispa grädde och spritsa över. 
Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen.
Hugg i och njut 😊

 
Lycka till!
 

Scouttårta

Min son har nyss fyllt år och han frågade mig när jag skulle baka hans tårta 😳 Tiden har inte räckt till riktigt och det dåliga samvetet slog till direkt. Eftersom han är en duktig scout, gjorde jag en scouttårta medan han var  i skolan. Gissa om det kändes härligt att se glädjen i hans ögon när han fick se den 💗?
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Detta är mitt absolut bästa recept på tårtbotten:
5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
Ev 2msk kakao om man vill ha den mörk
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Minst 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i smord springform som du klätt kanterna med bakplåtspapper och sätt i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Min form är ca 23cm. Öppna inte luckan de första 20 minuterna.
 
Pensla delarna till tårtan med sockerlag så blir de extra saftiga och goda.
Koka upp 1dl socker och 2dl vatten och låt svalna. Lätt som en plätt!
 
Fyllningarna består av vaniljkräm och jordgubbsgrädde. Låt tårtan stå svalt medan du gör smörkrämen.
 
Tårtan är spacklad med smörkräm för att få en jämn yta under locket:
 
150g rumsvarmt smör
3dl florsocker
1msk vaniljsocker
0,5dl hett vatten
 
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en fluffig smet. 
Koka upp vattnet och ha i smeten, lite i taget. Vispa ett tag och låt stå svalt en stund. 
Var noga med underarbetet, försök få ytan så jämn som möjligt för att få ett snyggare resultat sedan.
Låt tårtan stå svalt en stund innan du lägger på locket.
 
Lock och detaljer är av marsipan som jag färgat.
 
Nu ska vi fika!