Grytbröd med tranbär, morötter och solroskärnor

Den som uppfann grytbrödet borde få Nobelpriset. Älskar den krispiga skorpan som blir när den tillagas i grytan.
Du vet väl om att jag finns även på Facebook (Fia Bakar) och Instagram (fia_bakar)? Gå gärna in och gilla 😊
 
(null)
 
25g jäst
3dl vatten
3dl mjölk
1msk honung
2tsk salt
4dl grahamsmjöl
2dl finrivna morötter
1dl torkade tranbär
1dl solroskärnor 
Vetemjöl till degen känns smidig
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till fingervärme och häll över jästen och rör om tills all jäst har smällt.
Tillsätt salt, morötter, tranbär, solroskärnor och honung och sedan mjölet. Jag brukar ta så lite mjöl som möjligt och låta degkrokarna på elvispen göra jobbet. När det släpper från kanten känns det bra. Sen strör jag över lite mjöl.
Plasta in bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme.
 
Sätt igång ugnen på 250 grader. Ställ samtidigt in din gryta. Jag tror gjutjärn fungerar bäst, men det fungerar troligen med en annan gryta som inte har plasthandtag med.
 
Knåda degen och strö mjöl över den. Låt jäsa inlindad i en mjölad bakhandduk i ytterligare 30minuter.
 
När ugnen är varm, ta ut grytan (akta fingrarna, den är varm!) och strö lite mjöl i botten.
Lägg i degen i grytan och lägg på locket.
Grädda längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter. 
 
Ta sedan av locket och sänk värmen till 225 grader. Grädda ytterligare 15-20 minuter. 
Sätt aluminiumfolie över om det behövs.
 
Stjälp upp den på galler och låt svalna.
Lycka till!
 

Pepparkaksgrissini med ädelostdip

Årets första glögg är inköpt och tänkte ha dessa tilltugg till. Älskar kombon pepparkaka och ädelost💗
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
Till ca 36-40st beroende på hur tjocka du gör dem. 
25g jäst
2,5dl fingervarmt vatten
1tsk (knappt) salt
5msk rapsolja
3,5tsk pepparkakskrydda 
1/2dl socker
Ca 7dl mjöl
Ugn 200 grader
 
Ädelostdip
100g ädelost
2dl crème fraîche 
Smula ner osten med en gaffel och rör runt med crème fraîche.
 
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör runt tills all jäst löst sig. 
Ha i salt, rapsolja, pepparkakskrydda och socker. 
Häll till sist i mjölet, lite i taget, lagom tills det släpper från kanten.
Låt jäsa i ca 30 minuter
 
Tag upp degen och dela i två delar.
Kavla ut till en ca 0,5-1cm tjock rektangel som är lika lång som bredden på braspannan.
Skär ut remsor som är ca 1cm breda. 
Använd mjöl om det behövs för att inte fastna.
Tvinna remsorna och lägg på plåten som är klädd i bakplåtspapper.
Dela dem sedan på mitten så de blir hälften så långa.
Låt jäsa i ca 15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. (Kolla med jämna mellanrum)
Vill du ha dem spröda, låt dem torka i ugnens eftervärme en stund.
 
Servera med ädelostdippen. Mumsen!
 
 

Lussebullar

Äntligen lite julbak! Jag tycker det är så mysigt! Idag bjuder jag på saftiga lussebullar! Ah, så gott! Mina tips för goda bullar är:
 Smält ej smöret, använd minimalt med mjöl, ha i lite maizena i fyllningen så rinner den inte bort, ha i lite salt i det uppvispade ägget så blir det lite rinnigare och enklare att pensla sen och pensla med sockerlag direkt efter att de gräddats i ugnen.

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

 
1pkt jäst
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg + lite salt till pensling
1dl sötmandel som sedan grovhackas
Sockerlag (1dl vatten, 1dl socker, 1tsk vaniljsocker som kokas upp och rörs runt tills allt smält samman)
 
Ugn 225 grader (beroende på ugn)
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk och plastfolie i ca 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Blanda:
 
150g rumstempererat smör
3/4dl socker
3/4msk vaniljsocker
1dl finriven mandelmassa
1tsk maizena
 
Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta, bred på fyllningen och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och sätt i bullformar. Vik in yttersta "flärpen" under bullen så att den inte sticker iväg under jäsning. Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och strö över mandeln, grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 

Liknande inlägg