Kanelbullerulltårta

En rulltårta som smakar kanelbulle helt enkelt...

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
                                                                                               
3 ägg
1,5dl strösocker
2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
1tsk kardemummakärnor som mortlas
1msk vatten
 
Fyllning
150g rumsvarmt smör
2dl florsocker
2tsk vaniljsocker
2msk kanel
1 äggula
Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och kanel och tillsätt sedan äggulan. Vispa till en jämn smet.
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt ett bakplåtspapper på en plåt och pensla lite med matfett.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och sikta ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet.
 
Häll över allt på plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Passa de sista minuterna.
 
Stjälp upp på bakplåtspapper som du strött med lite socker och kanel på och dra försiktigt bort bakplåtspappret det har legat på. Lossar det inte kan man pensla med lite vatten.
 
Låt svalna under duk innan du brer på fyllningen och rullar ihop den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Låt stå svalt minst en halv timme innan du skär i bitar. Garnera gärna med pärlsocker.
 
Lycka till!                                                                       

Chokladrutor med nutellamousse

Ett måste när chokladbegäret sätter in 😋

Följ gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
300g smör
3,5dl strösocker
4ägg
2,5dl vetemjöl
1dl kakao
1,5tsk bakpulver
 
Ugn 200 grader
 
Nutellamousse
2,5dl vispgrädde
1dl nutella
 
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda smör och socker och ha i äggen.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten och rör runt ordentligt.
Häll upp i en braspanna klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
Låt svalna.
 
Värm 0,5dl vispgrädde lätt och ha i nutellan. Vispa till en jämn smet. 
Vispa resten av grädden och ha sedan i nutellablandningen. Rör runt tills allt fördelats väl.
Låt stå svalt i en timme eller tills moussen satt sig lite.
 
Dela kakan i rutor och spritsa över nutellamousse. Garnera gärna med färska bär eller som jag gjort, men frystorkade jordgubbar.
 
Förvara dem svalt.

Lakritsdaim

Daimbräck med lakritssmak! Nam nam 😋

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
2,5dl socker
2,5dl ljus sirap
2,5dl vispgrädde
Turkisk peppar
200g ljus eller mörk choklad
 
Häll 1dl turkisk peppar i en påse och linda in den i en kökshandduk och krossa dem till pulver med hjälp av en brödkavel.
Blanda socker, sirap och vispgrädden i en stor kastrull. Koka upp och låt koka till smeten har nått en temperatur på ca 140 grader.
Ha i turkisk peppar och häll upp smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred ut den tunt över hela.
Låt svalna.
Smält chokladen och häll över och garnera med några grovhackade turkisk peppar.
Låt stelna. Skär upp i bitar, jag tycker det ser festligt ut när det blir oregelbundna bitar.
Lycka till!
 

Liknande inlägg