Petit chouxsemlor

Familjen ville att jag skulle baka semlor åt dem, men varken orkade eller hade tid på att vänta på en deg som skulle jäsa. Då kom jag på att man kan göra det på en petit chouxsmet. Så mycket snabbare det går! Kommer definitivt att göra det igen!

Följ gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
1,5dl vatten
50g smör
1,5dl mjöl
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas
1krm salt
2 ägg
 
150g mandelmassa
3msk mjölk
3dl vispgrädde 
 
Ugn 200 grader
 
Värm upp vattnet i en kastrull och sätt i smöret och vispa runt tills allt har smält. Tag kastrullen från plattan och ha i salt och kardemumma och sikta tillslut i mjölet. Vispa runt ordentligt tills det blir en ganska hård massa, det ska ha släppt från kanten.
 
 
Låt svalna innan du går i med äggen, ett i taget och vispar till en jämn smet.
 
Häll smeten i en spritspåse med ganska stor och gärna tandad tyll. 
Spritsa ut 12st ganska höga klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna.
 
Fyllningen gjorde jag genom att riva 150g mandelmassa och blanda med 3msk varm mjölk.
 
Skär ut ett lock ur bullarna och klicka mandelmassan på bullarna. Spritsa vispad grädde över och lägg på locket.
Garnera gärna med siktad florsocker ich frystorkade jordgubbar.
 
Lycka till!

Bountysnickers

När man inte kan välja mellan Bounty och Snickers...varför välja? Ta båda på samma gång! En underbart god kombo med det bästa av två världar.

Glöm inte att gilla Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
Snickers
 
175g jordnötssmör
1dl ljus sirap
1/2dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2dl krossade cornflakes
1dl jordnötter
 
Blanda jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
Värm på svag värme ihop allt tills ingredienserna har blandats väl med varandra.
Ha i cornflakes och jordnötter.
Bred ut jämnt i en form ca 20x20cm klädd med bakplåtspapper.
Ställ svalt.
 
Bounty
 
25g smör
1dl grädde 
2msk sirap
1,5msk florsocker
1/2krm salt
100g kokosflingor
 
Koka upp alla ingredienser förutom kokos, tills det blir en lite segare blandning.
Ta kastrullen från plattan och rör i kokosen.
 
Bred ut jämnt över snickersblandningen och låt svalna.
 
Smält 200g mörk choklad och bred över.
Garnera med jordnötter och kokos.
Skär i bitar och hugg i!
 
 
 

Rostade kikärtor

Jag tycker inte om godis men är väldigt svag för chips. Älskar knastret när man får tugga lite, men vill ju inte trycka i mig onyttiga chips varje helg. Dessa knapriga kikärtor får bli mitt nyttigare substitut. De blir supergoda när man rostar dem. Enkelt och nyttigt!

Du följer väl Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram?

 
400g kikärtor på burk eller tetrapak
1msk olivolja
Salt
Din favoritkrydda
 
Ugn 180 grader
 
Skölj kikärtorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivoljan och rör runt ordentligt.
Krydda med salt och valfri krydda. Jag har lite paprikapulver och chiliflakes i mina.
Rosta i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Rör runt dem lite då och då.
 
Servera som snack eller som tillbehör till salladen.

Liknande inlägg