Daimbräck

Hemmagjord Daim är så lätt att göra och smaskigt att ta till är suget ger sig till känna. Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
2,5dl socker
2,5dl ljus sirap
2,5dl vispgrädde
200g ljus eller mörk choklad
 
Blanda socker, sirap och vispgrädden i en stor kastrull. Koka upp och låt koka till smeten har nått en temperatur på ca 130 grader. Nästa gång ska jag prova att koka dem till något varmare temperatur då de inte blev så spröda som jag önskade. Ska prova 140 grader.
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Min form var ca 20x20cm, vilket jag tyckte var lite för litet. Nästa gång tänker jag också ta en något större form då jag tyckte att knäcken blev för tjock i denna.
Låt svalna.
Smält chokladen och häll över och låt stelna. Skär upp i bitar, jag tycker det ser festligt ut när det blir oregelbundna bitar.
Lycka till!

Inbakad Toblerone

Ni vet, när man bara MÅSTE ha choklad! Denna variant på inbakad toblerone med banan är bara så god 😳

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

 
Smördeg
1 Toblerone
1 banan
1ägg
Grovkrossad mandel
Flingsalt
 
Ugn 200 grader
 
Kavla ut smördegen och lägg tobleronen på. Skiva banan och sätt i varje springa.
Skär remsor i smördegen och vik över chokladen och bananen omlott.
 
 

Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och salt.

 
 
 
Grädda i mitten av ugnen i va 25 minuter. Lägg gärna folie över om mandeln börjar bli för bränd.
 
Låt svalna något!
Hugg i och njut!

Rödbets och grönkålsbullar i långpanna

Hösten är soppornas tid och en god soppa kräver ett gott bröd. Dessa bullar med rödbeta och grönkål är ett gott alternativ 😊

Du följer väl Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram 😉?

 

Till 24 bullar 

50g jäst
7dl vatten
1,5tsk salt
0,5dl olivolja
2msk sirap
2dl grahamsmjöl 
Ca 1dl vetemjöl
1stor kokt rödbeta
Grönkål
Olivolja
Flingsalt
 
Ugn 200 grader
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme och vispa ner i jästen. Ha i salt, olja, sirap och mjölet, lagom tills det släpper i kanten och degen känns smidig.
Låt jäsa under plastfolie i ca 40 minuter.
 
Grovriv under tiden rödbetan och pressa ut vattnet.
Klipp kålen och blanda med lite olivolja och flingsalt.
 
Ta upp degen och dela i två delar.
Knåda in respektive fyllning i dem, ha i mer mjöl om det behövs, men det gör inget om de är lite kladdiga och ojämna tycker jag.
Dela varje del i 12 bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
 
Pensla med vatten och strö ev över lite flingsalt.
Sätt in dem i ugnen och sänk värmen till 175 grader.
Grädda i ca 30-35 minuter.
 
Fram med soppan och en stor klick smör.
Lycka till!

Liknande inlägg