Kanelbulledoftande äppelrosor med vaniljgrädde

Det är äppelsäsong och jag ville överraska familjen med en lätt, men god efterrätt på söndagskvällen 😋
Hoppas du vill följa mig på Facebook där jag finns under Fia Bakar och på Instagram där mitt konto heter fia_bakar

(null)

2 röda äpplen, gärna syrliga med mycket smak 
Färdigköpt smördeg
25g rumstempererat smör
1,5dl grovriven mandelmassa
1msk kanel
1tsk vaniljsocker
Citron

2dl vispgrädde
2dlvaniljsocker

Kardemummakärnor 
 
Ta fram smördegen. Jag köpte frysta smördegsplattor från ICA och använde 3 av de 4 plattorna. 

Blanda smör, mandelmassa, vaniljsocker och kanel.

Dela äpplena i 2 delar, ta försiktigt bort kärnhuset. Skiva i så tunna skivor du kan. Lägg äppelskivorna i en skål med vatten och pressa lite citronsaft över.
Sätt in i mikron i ca 3 minuter. (Äpplena blir mjukare och lättare att arbeta med och citronen förhindrar att de blir sådär tråkbruna).

Kavla ut plattorna lite på ett mjölat bakbord. Dela på mitten.

(null)

Bred ut fyllningen på längderna. Jag använde all smet och det blev lite kladdigt (fast otroligt gott) så man kanske inte behöver använda allt.

Fördela äppelskivorna med skalsidan upp enligt bild och vik upp kanten.

(null)

Rulla sedan ihop dem till en bulle och tadaa... du har en ros! Strö lite mortlade kardemummakärnor över.

(null)

Sätt i muffinsform och sedan i en muffinsplåt och grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Skulle det bli bränt i kanterna, sätt lite folie över.
 
Servera med 2dl lättvispad grädde blandat med 2tsk vaniljsocker. 

(null)

Lycka till!



Kanelbullar i långpanna

När man vill göra bullar på ett lite enklare sätt! Men såklart  lika gott 😋
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

(null)

50g jäst
5dl mjölk 
150g rumstempererat smör
1,5dl socker
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas 
1ägg
Ca 14dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 175g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Låt degen gå ordentligt i en bakmaskin eller använd elvispens degkrokar.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
 
Blanda:
 
300g rumstempererat smör
1,5dl socker
1,5msk vaniljsocker
1,5dl finriven mandelmassa
4-5msk kanel
2tsk maizena
 
Knåda degen och kavla ut till en stor rektangel.
Bred fyllningen på och vik in ena sidan och sedan andra sidan över, så att det blir tre lager med deg.

(null)

Dela den på mitten och sätt varsin deg på varsin plåt klädd med bakplåtspapper.
Platta till degen så att den nästan blir lika stor som plåten. 
Gör en massa klipp med en sax och stansa ut fyrkanter med en kniv, skär ända till botten.  (Nästa gång ska jag testa om det går att skippa att skära ut dem och istället skära upp dem efter gräddning. Vissa flöt iväg och blev fula).

Låt jäsa i 30 minuter
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker

Sockerlagen ger en god smak, samt kapslar in fukten och gör bullarna saftigare 😊
 
Pensla med ägg och strö pärlsocker över och grädda i ca 20 minuter. Kolla dem då och då och byt ev plats på dem. Min varmluftsugn har inte så jämn värme. Vill man hellre grädda dem en och en skulle jag höja tempen till 200 grader.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag.

(null)

 
Lycka till!


Bajsbrownies - brownies med chokladgrädde

Och så var den bara där 😳 En förkylning från ingenstans som fick mig i däck ganska omgående. Hade lovat dottern att jag skulle baka brownies, eftersom hon knappt hann smaka förra omgången. Denna gången gjorde jag bajshögar av dem, symboliserar lite hur jag mår just nu 💩
Tur att de är enkla att smälla ihop!
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

150g smör
2,5dl socker
1,5dl kakao
1tsk vaniljsocker
0,5tsk salt
2ägg
1dl mjöl

Ugn 150 grader

Smält smöret i en rymlig kastrull.
Rör i socker, kakao, vaniljsocker och salt.
Tillsätt ett ägg i taget och rör runt.
Vänd i vetemjöl och rör till en slät smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form.
Min form är ca 20 x 20cm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna.
 

Chokladgrädde
2,5dl vispgrädde
4msk kakao
1/2dl florsocker
1tsk vaniljsocker

Vispa grädden en liten stund. Ha i alla ingredienser och vispa tills det blir en lagom konsistens att spritsa.

Jag använde mig av en rund tyll och ögonen finns att köpa på bl.a. Panduro.

Låt dig inte luras av dessa äckelbitar, de fick högsta betyg av familjen 😊