Inbakad mjölkchoklad och färska jordgubbar

När man bara är sötsugen men inte orkar ställa till med något större bak 😋 Lätt att göra! Stillar garanterat sötsuget!
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

(null)

100g mjölkchoklad 
Smördegsrulle, skär ut en lagom bit
1 ägg
Några jordgubbar
Hackade mandlar och hasselnötter
Flingsalt
Ugn 200 grader
 
Lägg chokladen på smördegen. Skiva några jordgubbar och fördela över.
Dela degen i remsor, bäst fungerar det med en pizzaslicer.

Vik över dem omlott så det blir ett litet paketen enligt bilden ovan.

Pensla med ägg och strö över hackade nötter, mandlar och flingsalt.

(null)


Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Lägg aluminiumfolie över om nötterna börjar bli brända.

Lycka till!

Filmjölksbröd

Ett härligt mörkt och saftigt bröd som jag serverade på Julafton.
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

7dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2dl rågsikt
1tsk salt
2dl pumpafrön
2msk brödkryddor
1l filmjölk
1,5tsk bikarbonat
2dl brödsirap
 
Ugn 175 grader
 
Blanda mjölen med salt, frön och brödkryddor.
Blanda i filmjölk, bikarbonat och sirap och rör runt ordentligt.
Häll i mjölblandningen och rör runt.
 
Häll i två smorda brödformar och strö över lite mjöl och några pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 90 minuter. Känn med en sticka så att den är torr.
Stjälp upp och låt svalna.
Hugg i och njut med massor av smör.



Fröknäcke

ÄLSKAR dessa knapriga knäckebröd! Hur nyttiga som helst 😋
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

Till 2 plåtar

4dl majsmjöl
4dl olika fröer, tex solroskärnor, pumpafrön, linfrön, sesamfrön
1 nypa salt
4dl vatten

Flingsalt

Ugn 130 grader varmluft

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över kokande vatten.
Tag hälften av smeten och bred ut tunt på bakplåtspapper. Ta plastfolie mellan degen och kaveln så går det extremt mycket lättare. Dra över till en plåt.
Gör likadant med resten av smeten.
Strö över flingsalt.
Skär till lagom stora bitar, jag använde min pizzaslicer.
Grädda i ca 45 minuter, det ska vara hårt och knaprigt när det är klart.
Låt svalna på galler.
Ät det som det är, eller med gott pålägg på.
Förvara i tätslutande burk.

Lycka till!