Jordnötsbollar med nutellafyllning

Vabruari var det ja 👎🏼 Rastlös över att vara inomhus så jag kände jag behövde baka lite. Lycklig som få blev jag när jag såg att jag hade alla ingredienser till dessa läckerbitar hemma 👌🏼

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

3dl havregryn 
1dl socker
2msk kakao
2msk kallt kaffe
1tsk vaniljsocker
100g smör
1dl jordnötssmör
Ca 1dl nutella
 
Garnering
Pärlsocker, kokos, krossade nötter, polkagrisar etc
 
Klicka ca 20 teskedsstora nutellaklickar på ett bakplåtspapper. Försök få dem så runda som möjligt.
Sätt i frysen tills de stelnat.
 
Blanda alla ingredienser till en jämn smet och sätt runt nutellan. Rulla till bollar och garnera med det du gillar mest. I vår familj är det pärlsocker som är favorit. Låt stå svalt en stund innan du hugger i och bara njuter!



Semmelmunkar

När fettisdagen närmar sig och man känner för att gå bananas 🤪 Då är dessa semmelmunkar något för dig!

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

18st

25g jäst 
2dl mjölk
100g rumstempererat smör
1ägg
1/2dl strösocker
1/2tsk kardemummakärnor som mortlas
2krm salt
7-8dl vetemjöl (mäter aldrig, häller i lite i taget fram tills smeten känns smidig och släpper från kanten)
 
Ca 200g mandelmassa
5dl vispgrädde
 
1l rapsolja
 
Strösocker, kardemumma och florsocker till garnering
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen och rör runt tills all jäst lösts upp.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, smör, ägg och sedan vetemjöl, lite i taget. 
Vispa till en jämn smet och låt jäsa i 45 minuter.
 
Tag upp degen mjölat bord och kavla ut till ca 1cm tjock platta. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Mitt var 9cm.
Lägg på bakplåtspapper och stansa ut ett hål i mitten med ett annat glas på ca 3cm.
Fortsätt så tills all deg är slut.
Jag fick ut 18st av denna degen.
Låt jäsa under duk i ca 20 minuter.

Hetta upp oljan till ca 180 grader.
Lägg i några munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i ca 1-1,5 minut på varje sida. Lite beroende på hur hårt friterade du vill ha dem.
Låt dem rinna av på ett galler.
Doppa dem i en blandning av socker och mortlade kardemummakärnor medan de fortfarande är varma.

Finriv mandelmassan och blanda med ca 1dl varm mjölk och 2tsk vaniljsocker.

Vispa grädden.
Skär munken på mitten och spritsa på mandelmassa och vispad grädde.
Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Lycka till!
 

Grönkålsbullar

Mycket goda bullar fyllda med grönkål, olivolja och flingsalt. Jag gjorde dessa till en halvstark chili con carne, det blev en god smakkombo 😋 Eller ät dem naturella med lite smör och flingsalt på! Mumsen 👌🏼
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
14st
25g jäst
2,5dl vatten
1msk olivolja
1tsk salt
3-4 stora kvistar grönkål
Ca 7dl vetemjöl
Olivolja
Flingsalt
 
Ugn 225 grader
 
Repa grönkålen och hacka den. Gnid in den i lite olivolja och flingsalt.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme och häll över jästen. Rör tills all jäst löst upp sig.
Ha i salt, olja, grönkål och till sist mjöl. Jag mäter aldrig mjölet utan häller i lite i taget tills degen känns smidig och släpper från kanten. Jag har ingen bakmaskin så jag använder elvispens degkrokar. 
Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
 
Ta upp degen och skär ut bitar som du rullar till bollar. Jag fick ut 14st på denna deg.
Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 20 minuter.
 
Pensla med olivolja och strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter!
 
Lycka till!