Dumlesnittar

Dessa blev väldans uppskattade av kalasgästerna 😊
Tog lite vad jag hade hemma, vilket visade sig att bli succé 👌🏼
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
100g rumstempererat smör
1dl mörkt muscovado rörsocker
1msk vaniljsocker
1msk sirap
2,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
15-20 dumlepraliner
 
Blanda socker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Rör om ordentligt.
Tillsätt sirap och smör och rör ihop till en fast smet.
Dela smeten i 2 delar och forma varje del till avlånga längder som du sätter på en bakpappersklädd plåt. Platta till lite med fingrarna och sedan med en gaffel.
Tryck i dumlepraliner med jämna mellanrum.
 
(null)
 
Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter.
Dela med en pizzaslicer medan de fortfarande är varma och låt svalna på galler.
 
Lycka till!
 
 

Fotbollstårta

Min fotbollstokiga flicka fyllde 15 år! Vad passar väl bättre än att ge henne en fotbollstårta?
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
5 ägg 
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl 
1,5dl potatismjöl
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i en smord springform klädd med bakplåtspapper. Min form är ca 23 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Öppna inte luckan det första 20 minuterna!
Låt den svalna någon minut innan du lägger den upp och ner på ett bakplåtspapper. På så sätt får du en jämn botten.
 
Fyllningarna består av daimfluff och hallonmousse:
 
Hallonmousse
250g frysta tinade hallon
1dl gelésocker multi
2tsk vaniljsocker
3dl vispad grädde
 
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil så att man får bort kärnorna.
Koka upp hallonen med gelésocker. Ta ifrån värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i hallonen. Viktigt att grädden och hallonen har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars.
 
Daimfluff
3dl vispgrädde
180g daimpraliner
 
Dela chokladen i mindre bitar. Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner chokladen och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten eller minst 6 timmar.
Vispa sedan upp den med elvisp ett par minuter.
 
Sockerlag (använder alltid det för att pensla tårtbottnarna med.
Koka upp:
2dl vatten
1dl socker
1tsk vaniljsocker
och låt svalna.
 
Tårtan är sen spacklad med grädde så att den fick formen som en boll och dekorerad med marsipan och sockerpasta, som jag skurit ut för hand. Som fog mellan plattorna använde jag grädde och även det gröna gräset är grädde.
 
Dottern blev överraskad och glad 😊
 

Filmtårta (glutenfri)

Vår filmintendent går i pension och jag fick frågan om jag kunde baka en tårta med filmtema. Denna är glutenfri (men kolla marsipanen och tänk på att inte använda vetemjöl vid kavling).
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
3 st glutenfria tårtbottnar, gjorda var för sig i långpanna.
 
5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl Semper glutenfritt mjölmix
1,5dl potatismjöl
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper och sätt i ugn i ca 20-25 minuter. 
Låt den svalna någon minut innan du lägger den upp och ner på ett bakplåtspapper. På så sätt får du en jämn botten.
 
Fyllningarna består av daimfluff och hallonmousse, båda i dubbel sats av resp recept (som är till en tårta i springform):
 
Hallonmousse
250g frysta tinade hallon
1dl gelésocker multi
2tsk vaniljsocker
3dl vispad grädde
 
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil så att man får bort kärnorna.
Koka upp hallonen med gelésocker. Ta ifrån värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i hallonen. Viktigt att grädden och hallonen har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars.
 
Daimfluff
3dl vispgrädde
180g daimpraliner
 
Dela chokladen i mindre bitar. Värm grädden under omrörning. Den får INTE koka, då finns det risk att det skär sig.
Rör ner chokladen och vispa tills det smält helt. Häll blandningen i en skål och låt stå kallt i några timmar, gärna över natten eller minst 6 timmar.
Vispa sedan upp den med elvisp ett par minuter.
 
Sockerlag (använder alltid det för att pensla tårtbottnarna med.
Koka upp:
2dl vatten
1dl socker
1tsk vaniljsocker
och låt svalna.
 
Smörkräm (att spackla med för att göra ett jämnt underlag) Tog dubbel sats av detta:
 
150g rumstemperat smör
3dl florsocker
2tsk vaniljsocker
0,5-1dl vatten
 
Koka 1 dl vatten.
Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker och häll i vattnet lite i taget under vispning. Ta så mycket vatten så att smeten blir lättarbetad och inte för kladdig, den ska gå lätt att bre ut. Jag använde allt vatten.
 
Tårtan är sedan spacklad med grädde och dekorerad med marsipan och sockerpasta.
 
Mottagaren blev överraskad och glad 😊