Hemmagjord vaniljkräm

Mmmm så gott 😋 Gjorde några somriga semlor och fick vaniljkräm över. Så gott det var att doppa färska frukter och bär i krämen. Rekommenderas 😋😋😋
Recept på somlor hittar du här 

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

Vaniljkräm

1 vaniljstång
2,5dl mjölk
4 äggulor
3/4dl strösocker
2,5msk maizena
25g rumstempererat smör.

Gör ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur kärnorna med en vass kniv. Lägg i kastrull med mjölk, släng i vaniljstången med. Koka upp.

Vispa äggulor, socker och maizena tills det blir poröst.

Häll den heta mjölken över äggblandningen under omrörning, ta bort vaniljstången först.
Häll tillbaka till kastrullen och värm försiktigt medan du rör runt. Så fort den börjar tjockna häller du över allt i en kall skål. Häll i smöret och låt skålen stå i vattenbad tills allt har svalnat, rör om då och då.




Somriga semlor / somlor

En semla fylld med sommarens smaker: jordgubbar, vispgrädde och hemmagjord vaniljkräm 😋
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

Till 8-10 bullar
25g jäst
50g smör
1,5dl mjölk
0,25tsk salt
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor 
0,5dl strösocker
0,25tsk hjorthornsalt
Vetemjöl tills degen känns smidig, brukar aldrig mäta upp, men runt 5dl.
 
Ugn 250 grader
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills allt har löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Rör i hjortronsalt och sen mjöl lagom tills det släpper från kanten.
Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
 
Ta upp degen och knåda ur alla luftbubblor.
Dela degen i 8 delar och gör runda bollar av dem. Sätt på plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Låt svalna på galler.
 
Vaniljkräm

1 vaniljstång
2,5dl mjölk
4 äggulor
3/4dl strösocker
2,5msk maizena
25g rumstempererat smör.

Gör ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur kärnorna med en vass kniv. Lägg i kastrull med mjölk, släng i vaniljstången med. Koka upp.

Vispa äggulor, socker och maizena tills det blir poröst.

Häll den heta mjölken över äggblandningen under omrörning, ta bort vaniljstången först.
Häll tillbaka till kastrullen och värm försiktigt medan du rör runt. Så fort den börjar tjockna häller du över allt i en kall skål. Häll i smöret och låt skålen stå i vattenbad tills allt har svalnat, rör om då och då.

Vispa under tiden ca 2,5dl grädde och skiva jordgubbar.
Skär ut lock på bullarna och ta ut lite av inkråmet. Fyll med vaniljkräm (jag använde inte hela satsen, spara resten till överblivna jordgubbar 😋
Spritsa grädde och dekorera med jordgubbar. Eller skär jordgubbar i småbitar och blanda med grädden.
Lägg på locket och pudra på lite florsocker.

Pst, är man lat kan man köpa färdig vaniljkräm och vispa upp 

Sagotårta (laktosfri, glutenfri, nötfri)

Fick frågan om jag kunde göra en tårta till när en av våra pedagoger skulle avtackas. Figurerna symboliserar på ett eller annat sätt henne eller utställningarna hon jobbat med. 
Det var härligt att se glädjen i hennes ögon 😊
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

3 st glutenfria tårtbottnar, gjorda var för sig i långpanna.
 
5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl Semper glutenfritt mjölmix
1,5dl potatismjöl
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper och sätt i ugn i ca 18-20 minuter.
Låt den svalna någon minut innan du lägger den upp och ner på ett bakplåtspapper. På så sätt får du en jämn botten.

Fyllningarna bestod av jordgubbsmousse och mango/chokladmousse som jag dubblat mängderna på. Recepten nedan är alltså till en enkel tårta. 

Jordgubbsmousse
250g frysta tinade jordgubbar
1dl gelésocker multi
3dl laktosfri vispgrädde
 
Mixa jordgubbar med stavmixer. 
Koka upp dem med gelésocker. Ta ifrån värmen och låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i jordgubbarna. Viktigt att grädden och bären har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars.

Mango/chokladmousse
250g frysta tinade mango
1dl gelésocker multi
3dl laktosfri vispgrädde
2-3msk kakao
 
Mixa mango med stavmixer. Ha i kakao.
Koka upp mango med gelésocker. Ta ifrån värmen och låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i mangon. Viktigt att grädden och mangon har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars. Smaka av med ev mer kakao.

Tårtan är dekorerad med grädde och handgjorda figurer i sockerpasta. Lite pill var det allt 😊

(null)