Fias kanelbullar

Jag har äntligen kommit fram till det perfekta receptet på kanelbullar. Så här saftiga och smakrika har jag aldrig lyckats få dem tidigare.

Mina tips: smält ej smöret, använd minimalt med mjöl, ha i lite maizena i fyllningen så rinner den inte bort, ha i lite salt i det uppvispade ägget så blir det lite rinnigare och enklare att pensla sen och pensla med sockerlag direkt efter att de gräddats i ugnen.

Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)


(null)


(null)

50g jäst
5dl mjölk 
150g rumstempererat smör
1,5dl socker
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas 
1ägg
Ca 14dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g varmluft
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Låt degen gå ordentligt i en bakmaskin eller använd elvispens degkrokar.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
 
Blanda:
 
300g rumstempererat smör
1,5dl socker
1,5msk vaniljsocker
1,5dl finriven mandelmassa
4-5msk kanel
2tsk maizena
 
Knåda degen och dela i två eller fyra delar. Kavla ut till en rektangulär platta, bred på fyllningen och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och sätt i bullformar. Vik in yttersta "flärpen" under bullen så att den inte sticker iväg under jäsning. Dekorera ev med lite pärlsocker. Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!

Blåbärscheesecake

Familjen älskade jordgubbs och mango cheesecaken jag gjorde för någon vecka sen och ville jag skulle göra den igen. Det gjorde jag, bytte ut jordgubbarna mot blåbär och den blev minst lika god 😋
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

75g smör
12 digestivekex 

4 gelantinblad
250g frusna blåbär
100g frusen mango
1,5dl strösocker 
1tsk vaniljsocker
3dl vispgrädde 
200g Philadelphiaost
200g färska blåbär, hackade i småbitar

Blåbär
Physalis

Smält smöret.
Mixa smör och kex i en mixer och häll i en springform som du spänt ett bakplåtspapper i botten på. Platta och jämna till ordentligt med fingrarna.

Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 minuter.
Mixa de frusna bären tillsammans med socker och vaniljsocker.
Ta upp gelantinbladen och krama ur dem. Smält dem på låg värme tillsammans med 1 msk vatten. Häll sedan i det i bärsmeten.
Ha i osten och rör om ordentligt.
Vispa grädden.
Vänd försiktigt ner den i smeten och sedan blåbären och rör runt ordentligt.
Häll i formen och ställ i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram i god tid innan servering, 30-40 minuter.
Garnera gärna med färska blåbär och physalis. 

Lycka till!


Avokadoglass

En häftig och annorlunda dessert som kommer få dina gäster att bli förvånade 😊
Servera gärna alla halvor med en "kärna". Chokladen passar jättebra till avokadosmaken 😋
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

(null)

2st avokado
I burk sötad kondenserad mjölk ca 400g
5dl vispgrädde
1msk kakao
Ev lite grön pastafärg

Vispa grädden.
Blanda 1msk kondenserad mjölk med 1dl vispad grädde och 1msk kakao.
Ställ i frysen.
Dela på avokadon och skrapa ut innehållet. Spara skalen.
Mixa avokado med kondenserad mjölk och vänd ner i grädden. Tillsätt ev lite grön pasta färg för att förstärka den gröna färgen.
Häll i avokadoskalen. Jämna till med en kniv så det ser ut som du nyss skurit i den. 
Häll resterande glass i annan skål att spara till senare tillfällen. 
Ställ i frysen.
Ta fram chokladglassen och låt den tina så att den går att forma till en kula liknande en avokadokärna.
Ta fram skalen, gröp försiktigt ut ett litet håll med en tesked du värmt i varmt vatten.
Fyll ena eller alla hål med chokladglassen och ställ i frysen igen eller ät direkt.
Hoppas gästerna blir impade 😊

Lycka till!