Havrescones

Jag har bjudit in en gästbakare till bloggen, min dotter. Hon har gjort havrescones till mig, betydligt godare än de jag lärde mig baka när jag gick i skolan 😋
Följ mig gärna på Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

2,5dl vetemjöl
1dl havregryn
2tsk bakpulver
2krm salt
1dl naturell youghurt
1/2dl mjölk
1msk flytande matfett

Ugn 225 grader

Sätt bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt yoghurt, mjölk och matfett och rör runt till en jämn deg.
Dela degen i två delar och platta ut till scones. Skåra och nagga dem och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.

Toffifee

"Man har så kul med Toffifee!" Ja, jag skrattade hela tiden när jag gjorde dessa...eller kanske inte, men de var lätta och roliga att göra och resultatet blev ganska likt originalet. Dessa ska min gottegris till pappa få imorgon på Fars Dag 💗
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

Köpte en cilikonform med små rundlar i på IKEA, de funkade super. En knäcktratt och slev med termometer underlättar också enormt. Kolla bilderna längre ner.

1dl vispgrädde 
1dl ljus sirap
1dl strösocker
1tsk vaniljsocker
Ca 25 hasselnötter
100g nougat
50-60g mörk choklad

Koka upp vispgrädde, socker, sirap och vaniljsocker tills det har en temp på ca 120 grader.
Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Häll över på en bakhandduk och rulla dem så att löst skal lossnar.
Häll över i formarna med hjälp av knäcktratten om du har en och tryck ner en nöt i varje. 
Låt stå svalt en stund.
Smält nougaten och ha över så att hela täcks. Låt det stelna.
Smält chokladen och ha över en liten klick. 
Låt stelna innan du tar ut formen och hugger i.
Förvara dem svalt, vet inte om jag hade de för varmt för de sjönk ihop en aning efter natten och tappade sin runda form 😳 Ska nog förvara dem i kylskåp nästa gång.
Grattis på din dag pappa 💗

Formerna är egentligen tänkt till cakepops men de fungerade hur bra som helst till detta 😊

(null)






Saffranskaka med lingonmousse

Äntligen kan man julbaka igen! Denna saffranskaka med lingonmousse blev verkligen populär i familjen 😋 
Följ mig gärna på Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

(null)

200g smör eller margarin
1/2g saffran
4dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2dl mjölk
 
Ugn 175 grader
 
Smörj en form med löstagbar botten.
Smält matfett och låt svalna.
Mortla saffranet med lite socker och rör ner i matfettet och låt det dra en stund.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt matfett, mjölken och till sist mjölet och rör om till en jämn smet.
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter beroende på ugn. Kolla med sticka om smeten känns torr.
Lossa kanterna från formen och låt kakan svalna.

Lingonmousse

250g lingon
1dl gelesocker multi
1msk vaniljsocker
2,5dl vispgrädde

Mixa 200g av lingonen med en stavmixer.
Koka upp dem med gelesocker och ställ åt sidan. Ha i vaniljsocker och låt svalna helt. Rör om då och då.
Vispa grädden och vänd ner i lingonen.

Spritsa moussen över kakan och dekorera med resterande lingon.

Lycka till!