Bästa tårtbotten

Min absoluta favorit när det gäller tårtbottnar! Har aldrig misslyckats. Den blir så mjuk och fluffig. Hoppas resten av tårtan blir lika lyckad 😊
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)


5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
Ev 2msk kakao om man vill ha den mörk
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Det ska bli vitt och krämigt, minst 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i smord springform som du klätt kanterna med bakplåtspapper och sätt i ugn i ca 40 minuter. Min form är ca 23cm. Öppna inte luckan de första 20 minuterna.
Låt den svalna någon minut innan du lägger den upp och ner på ett bakplåtspapper. På så sätt får du en jämn botten.

Lycka till!

Lussesnurror

Istället för att göra traditionella bullar gjorde jag snurror. De blev minst lika goda.
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

1pkt jäst
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl, gärna special (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg + lite salt till pensling
Sockerlag (1dl vatten, 1dl socker, 1tsk vaniljsocker som kokas upp och rörs runt tills alla sockerkristaller löst upp sig. Låt svalna.
 
Ugn 225 grader (beroende på ugn)
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk och plastfolie i ca 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Blanda:
 
150g rumstempererat smör
3/4dl socker
3/4msk vaniljsocker
1dl finriven mandelmassa
1tsk maizena
 
Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta, bred på fyllningen och vik den dubbel. Skär ut remsor och "skruva" remsan till en spiral innan du rullar ihop dem. 

(null)

Vik in yttersta "flärpen" under bullen så att den inte sticker iväg under jäsning och sätt i bullformar.
Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen.
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 

Lussegifflar

Små söta lussegifflar. Perfekt till adventsfikat eller glöggminglet 👌🏼
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

1pkt jäst
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg + lite salt till pensling
1dl vatten, 1dl socker och 1tsk vaniljsocker till sockerlagen.
 
Ugn 225 grader (beroende på ugn)
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk och plastfolie i ca 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Blanda:
 
150g rumstempererat smör
3/4dl socker
3/4msk vaniljsocker
1dl finriven mandelmassa
1tsk maizena
 
Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta, bred på fyllningen och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och sätt dem på högkant på en plåt klädd med bakplåtspapper. Se till att de står stabilt och inte lutar. 
Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda vatten, socker och vaniljsocker och röra tills alla sockerkristaller löst upp sig.
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter beroende på storlek och ugn.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!