Proteinbars

Har blivit lite besatt av alla proteinbars som finns i handeln och tänkte att jag borde göra något själv hemma. Dessa fröbars med kikärtor känns ändå helt ok att ta på kvällen när suget tränger sig på 😋
Ett experiment taget helt själv ur min knasiga hjärna!
För fler knasiga idéer, följ gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram 

(null)

(null)

Jag valde att rosta allt först för jag inbillar mig att man får en lite nötigare och knaprigare karaktär, det går säkert att utesluta det om man vill. 

Till ca 15st
1dl sötmandel
1dl pumpafrön
1dl solroskärnor 
1dl havregryn
1/2paket kikärtor
2msk honung
1msk ljus sirap
1 äggvita
150g mörk choklad av hög kvalité 
Flingsalt
Frystorkade hallon

Börja med att skölja av kikärtorna och torka dem i hushållspapper. 
Torrosta dem en stund i en stekpanna. Ha sedan i mandel, pumpakärnor, solrosfrön och havregryn och rosta dem en stund.
Mixa dem grovt i en mixer och ha i honung, sirap och äggvita.
Forma till ca 15 bitar.
Smält chokladen (egentligen borde man temperera den, men jag bara kände att jag inte orkade det och det blev ju ändå bra) och häll över.
Dekorera med flingsalt och frystorkade hallon.
Låt stå svalt!
Hugg i och känn dig nyttig 😜




Prinsessrulltårta

Min dotter ligger sjuk i någon jobbig halsvirus 😷 Tycker synd om henne och vill baka något som är mjukt för hennes hals. Det blev denna prinsessrulltårta, för trots att hon snart fyller 16 år, är hon fortfarande min prinsessa 💗
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

(null)

(null)

Rulltårtan

3ägg 
1,5dl socker
2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
1msk vatten

Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt ett bakplåtspapper på en plåt och pensla lite med matfett.

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet.

Häll över allt på plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Passa de sista minuterna.

Stjälp upp på bakplåtspapper och dra försiktigt bort bakplåtspappret det har legat på. Lossar det inte kan man pensla med lite vatten.

Låt svalna under duk innan du brer på fyllningen och rullar ihop den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret.

Fyllningen består av den klassiska prinsesstårtefyllningen:

Vaniljkräm och 2dl hallonsylt.

Jag använde mig av marsanpulver som man bara blandar med mjölk, men vill man göra egen vaniljkräm har jag ett toppenrecept  HÄR.

Bred hallonsylt och vaniljkräm över och rulla ihop.

Jag använde sedan 400g marsipan som jag färgade själv med röd pastafärg, spara lite till rosen. Klä in i marsipanen och vispa 2dl vispgrädde och spritsa över. Skär bort kanterna så du får en jämn tårta. Glöm inte att toppa med den obligatoriska rosen! 

Nu håller vi tummarna för att dottern mår bättre snart!

Lycka till!


Vinbärscheesecake

Hittade vinbär jag plockat i sommar i frysen. Ville göra något fräscht av det. Det fick bli en cheesecake, det brukar alltid gå hem. 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

75g smör
12 digestivekex 

4 gelantinblad
500g frusna vinbär
2dl strösocker 
1tsk vaniljsocker
3dl vispgrädde 
200g Philadelphiaost

Smält smöret.
Mixa smör och kex i en mixer och häll i en springform som du spänt ett bakplåtspapper i botten på. Platta och jämna till ordentligt med fingrarna.

Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 minuter.
Mixa de frusna bären tillsammans med socker och vaniljsocker.
Ta upp gelantinbladen och krama ur dem. Smält dem på låg värme tillsammans med 1 msk vatten. Häll sedan i det i bärsmeten.
Ha i osten och rör om ordentligt.
Vispa grädden.
Vänd försiktigt ner den i smeten och rör runt ordentligt.
Häll i formen och ställ i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram i god tid innan servering, 30-40 minuter.

Jag har garnerat med lite maränger, physalis och frystorkade hallon. 

Lycka till!