Sega chokladrutor med chokladmousse och smörkanderade popcorn

Idag är det fredag och vår familj har som tradition att äta popcorn som fredagsmys. Men idag var vi sugna på lite mer så jag gjorde dessa härliga chokladrutor som är lite sega inuti och knapriga på ytan. Popcornen har jag vänt runt i smör, socker och salt. För att få dem att fästa vispade jag upp en påse chokladmousse från Ekströms.
Trevlig helg!
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

100g smör
2ägg
3dl socker
1,5dl vetemjöl
4msk kakao
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker

Ugn 150 grader

Smällt smöret och låt det svalna en stund.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i i äggsmeten. 
Ha till sist i smöret och rör runt till en jämn smet. Häll i en smord form, min är 20x20cm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Låt svalna innan du skär rutor.

Smörkanderade popcorn
Smält en klick smör (knappt 50g) tillsammans med 1dl socker och salt i en kastrull och ha i ett rejält gäng med popcorn och vänd runt. Fördela på bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Låt svalna. 

Vispa moussen, sprita över rutorna och dekorera med popcorn.

Lycka till!


Jättesemla / semmeltårta

När man helt enkelt inte orkar dutta med att göra små semlor, här får du allt på en gång!
Den var dock lite svår att skära, då all fyllning ville ge sig iväg åt alla håll. Men god som fasen ändå 😊
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

25g jäst
50g smör
1,5dl mjölk
0,25tsk salt
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor 
0,5dl strösocker
Vetemjöl tills degen känns smidig, brukar aldrig mäta upp, men runt 5dl.
 
Ugn 200grader
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills allt har löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Ha i mjöl lagom tills det släpper från kanten.
Låt jäsa under plastfolie i ca 60 minuter.

Under tiden kan man göra fyllningen:

Vispa med elvisp:
200-250g riven mandelmassa
3/4dl mjölk
1msk vaniljsocker

Tag upp degen och knåda en stund. Dela den i två delar och sätt på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem så de liknar en platt scones. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Vispa ca 4dl vispgrädde.

Skär ut ett lock av bullarna. Bred över mandelmassa och spritsa grädde. Sätt tillbaka locket och sikta lite florsocker över.

Lycka till!

Frosttårta

Fick en beställning på en Frosttårta till släktens sötaste prinsessa. Det var en utmaning att skulptera men med lite fantasi kan man kanske ana vilka de ska föreställa?
Fylld med jordgubbsmousse och mango/chokladmousse.
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

5 ägg
3dl socker
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker poröst. Ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om försiktigt.
Häll i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper och sätt i ugn i ca 18-20 minuter.
Låt den svalna någon minut innan du lägger den upp och ner på ett bakplåtspapper. På så sätt får du en jämn botten.

Fyllningarna bestod av jordgubbsmousse och mango/chokladmousse: 

Jordgubbsmousse 
250g frysta tinade jordgubbar
1dl gelésocker multi
3dl vispgrädde
 
Mixa jordgubbar med stavmixer. 
Koka upp dem med gelésocker. Ta ifrån värmen och låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i jordgubbarna. Viktigt att grädden och bären har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars.

Mango/chokladmousse
250g frysta tinade mango
1dl gelésocker multi
3dl vispgrädde
2-3msk kakao
 
Mixa mango med stavmixer. Ha i kakao.
Koka upp mango med gelésocker. Ta ifrån värmen och låt svalna.
Vispa grädden, vänd ner i mangon. Viktigt att grädden och mangon har samma temperatur. Risk för att det skär sig annars. Smaka av med ev mer kakao.

Pensla bottnarna med sockerlag så blir de extra saftiga. (Koka upp 2dl vatten med 1dl socker och 1tsk vaniljsocker. Låt svalna)

Tårtan är dekorerad med grädde och handgjorda figurer i sockerpasta. 

Receptet på "isen" hittar du HÄR