Julkaka...

Kände mig lite rastlös och tänkte att jag skulle baka en liten kaka till jul. Grunden är en helt vanlig saffranskaka som jag har dekorerat med färgad vaniljfrosting och lite annat ditt och datt.
 
 
 
Saffranskaka:
 
200g smör eller margarin
1/2g saffran
4dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2dl mjölk
ströbröd
 
Ugn 175 grader
 
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Smält matfett och låt svalna.
Mortla saffranet med lite socker och rör ner i matfettet.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt matfett, mjölken och till sist mjölet och rör om till en jämn smet.
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter beroende på ugn. Kolla med sticka om smeten känns torr.
Lossa kanterna från formen och låt kakan svalna.
 
Vaniljfrosting
 
225g smör, rumstempererat
10dl florsocker
1tsk vaniljsocker
3msk mjölk, jag brukar använda den med äkta vanilj i.
Hushållsfärg om man vill ha en annan färg på frostningen.
 
Vispa smöret så det blir fluffigt.
Ha i florsocker och vanilj, lite i taget.
Ha till sist i mjölken och vispa till det är fluffigt.
Känns smeten för torr kan man tillsätta lite mjölk till. Den ska vara lätt att arbeta med.
Häll i hushållsfärgen och färga efter behag.
 
Denna mängden räckte väl för min tårta och det blev mycket över. Nästa gång ska jag prova att halvera mängderna, men eftersom jag inte provat det ännu, är jag osäker på att det räcker till tårtan, därför låter jag dessa mängder stå kvar. Prova dig fram.
 
Bred på vaniljfrostningen på den svala kakan och dekorera som du vill. Jag använde mig av vit marsipan som jag penslade lite hushållsfärg på och lite vintrigt strössel.
 
Lycka till och
GOD JUL!