Regnbågstårta...på mitt vis...

 
 
Jag har under ett bra tag funderat på att göra en häftig tårta och kom att tänka på en regnbågstårta. När sonen fyllde år var det dags för mig att prova! Blev ganska nöjd faktiskt!
 
Jag gjorde 6 tårtbottnar som jag blandade karamellfärg i, köp engångs aluminiumformar för att bespara dig massor med tid. Jag använde mig av formar med 23cm i diameter.
 
300g smör- ta fram i god tid så det är mjukt att vispa sen,
5dl strösocker
6 äggvitor
5tsk vaniljsocker
9,5dl vetemjöl
1/2tsk salt
5tsk bakpulver
5dl mjölk, jag brukar använda standardmjölk
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa smör och socker poröst. Häll i äggvitan lite i taget samtidigt som du blandar.
Sikta ner vaniljsocker och rör om utan visp, bättre med en slickepott för att få degen så porös som möjligt.
Sikta ner mjölblandningen samtidigt som du rör om, varva med att hälla i mjölken. Helst ska man sikta i detta för att undvika att det blir klumpar, men jag hade inte tålamod så efter halva mjölblandningen åkte resten i på en gång, tänkte inte på några klumpar när tårtan var färdig.
 
Fördela smeten så jämnt som möjligt i 6st skålar. Jag använde karamellfärgerna gul, blå, grön och röd, sen blandade jag blått och rött för att få lila färg, och rött och gult för att få rosa. Jag tog i ganska mycket för att få kontraster på färgerna.
 
 
 
Smörj och bröa 6st aluminiumformar. Häll i smeten i respektive form. Sätt i ugn på 175 grader i ca 20 minuter beroende på ugn. Kolla med tandpetare om den är färdig. Jag fick plats med 2 formar åt gången, så det tar lite tid, men under tiden kan man göra fyllningen. Låt bottnarna svalna ordentligt.
 
Fyllningen kan man göra lite som man själv vill med. Exempel grädde, marsankräm, citronfromage, smält vit choklad blandat med grädde. Jag tycker det hela är mest effektfullt om det är en vit fyllning.
 
Jag använde mig av 2 fyllningar. En med vispad grädde blandat med vaniljpulver med äkta vanilj i.
 
Den andra var en limefrosting som fräschade till den annars ganska söta tårtan:
 
60g smör
4dl florsocker
1tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
skalet av 1-1,5 lime + lite av saften.
 
Vispa ihop allt och låt slå svalt en stund.
 
Jag använde mig av en marängfrosting att täcka tårtan med. Den var enkel att arbeta med och såg snygg ut. Dock bör man äta tårtan samma dag. Det gjorde inte vi och dagen efter hade frostingen sjunkit ihop och blivit tunn, så att tårtbottnarna syntes. Då vispade jag grädde istället som jag blandade med vaniljsocker med äkta vanilj. Jag kommer skippa marängfrostningen i fortsättningen, då jag tyckte det blev minst lika snyggt med grädde. Men recepten på marängfrostningen kommer här för den som vill prova:
 
2,3dl strösocker
0,8dl vatten
1tsk citronsaft från en citron
2 äggvitor
1tsk vaniljsocker med äkta vanilj
 
Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm tills det börjar sjuda. Ta av kastrullen från plattan.
Vispa äggvitorna i en bunke tills den blir så fast att du kan vända skålen upp och ner utan att något ramlar ur.
Häll i lite av sockerlagen i smeten medan du vispar, gör så i omgångar och vispa i ca 10 minuter.
 
Montera tårtan med de färger du vill ha och med de fyllningarna du önskar, försök få den så rak och jämn som möjligt så den inte blir sned. Täck tårtan och dekorera som du vill.
 
 

Säg inget till gästerna, då dem bli överraskade och imponerade av den häftiga tårtan!
Lycka till!