Ätbar brödkorg

Såg något häftigt på nätet, en brödkorg som gick att äta, men såg bara bilder, hittade inget recept, så fick experimentera själv lite. Det blev en korg, med lite skavanker här och där, men jag har lärt mig massor och för att vara första gången, måste jag vara nöjd. Detta får bli en gebort present till Påsk!
 
 

Jag funderade hit och dit på vad som skulle vara lämpligt för deg och jag kom fram till att en vanlig bulldeg med lite finess är det enklaste.
 
150g smör
5dl mjölk
50g jäst
1,5dl strösocker
2tsk kardemummakärnor som man mortlar lite
2tsk kanel
vetemjöl eller annan mjöl om man föredrar det. Jag måttar aldrig utan häller i tills degen blir smidig och släpper i kanten.
Ägg till pensling.
Ugn 250grader
 
Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en annan bunke, häll över lite av degspadet och blanda tills all jäst löst sig.
Häll i resten av mjölkblandningen och häll sedan i de övriga ingredienserna.
Avsluta med mjölet och häll lite i taget och vispa tills degen känns smidig och släpper från kanten. Jag använder mig av elvispens degkrokar.
Sätt platsfolie över bunken och låt jäsa i 40 minuter.
 
Ta en skål som tål ugnsvärme och klä in den i aluminiumfolie. Nästa gång ska jag ta en form som är högre än den jag använde, då degen sjunker ihop lite när den svalnat.
 

Dela degen i 2 delar.
Kavla ut den ena biten så pass stor så att den passar att lägga ovanpå formen. Använder du en större skål skulle jag nog använda mer deg och göra den tjockare. TIPS!!! Sätt formen direkt på plåten INNAN du börjar fläta. Det är inte alldeles enkelt att flytta över den när allt väl är gjort. Jag lärde mig den hårda vägen ;)
 
Använd kaveln som hjälp när du ska stjälpa över den. Skär bort de överblivna kanterna.
 

Sätt ett glas i mitten upptill. Klipp ut remsor med en sax. Nästa gång ska jag göra bredare remsor, som jag tror blir lättare att arbeta med.
 
 

Ta den andra degen och kavla ut till lagom stor bit. Skär ut remsor. Nu är det dags att börja fläta. Fläta genom att ta remsan och sätta varannan över en vertikal remsa och varannan under. Det blir lättare om man bara viker upp den vertikala och lägger uppe på toppen. Svårt att förklara, hoppas bilderna hjälper er att förstå.
 

Fortsätt tills hela korgen är flätad- tååålamod!
Vispa upp ett ägg och pensla nederkanterna och tryck till med fingrarna för att få dem till att fästa i varandra. Pensla resten av korgen.
 
 

Grädda i nederkant av ugnen. Jag hade först min inne i 250 grader i 5 minuter. Den blev gräddad bara upptill då, så sänkte värmen till 225 och satte igång varmluften och då fick hela fin färg efter ett par minuter. Nästa gång ska jag nog satsa på varmluften direkt. Ta ut och låt svalna. Tag fööörsiktigt bort form och folie. Min var ganska ogräddad i mitten, så slängde in den ett par minuter till i varmluftsugnen för att få den lite knaprig även där.
Fyll korgen med lite andra hembakade kakor och mottagaren kommer bli imponerad!
Överbliven deg kan man baka vanliga bullar på om man vill.
 
Lycka till!
1 Emelie:

skriven

Haha vad häftigt:) ser gott ut också :)

Svar: Tack! Blev inte så vacker direkt men övning ger färdighet :)
Pinsamma mamman har oväntat blivit en bullmamma

Kommentera här: