Pepparkakshus

För första gången någonsin gjorde jag ett eget pepparkakshus från grunden. Inga raka och perfekta färdiga byggsatser, inte. Gillar verkligen att arbeta ned denna degen, den var smidig och lätt att hantera. 
Även fast det blev både snett och vingt här och där plus att jag tappade tålamodet på dekoreringen, är jag väl ändå hyffsat nöjd.
Tomtarna verkar trivas, de har tom fått in lyse i huset 😊
 
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram
 
(null)
 
(null)
 
Deg
3dl strösocker
2dl ljus sirap
100g smör
1msk mald kanel
1msk mald ingefära
3dl mjölk
1msk bikarbonat
Ca 1 1/2l vetemjöl
 
Blanda socker, sirap, smör och kryddor i en kastrull och smält ihop till en jämn smet. Ha i mjölken och rör runt. Låt svalna.
Blanda ut bikarbonat i 1dl mjöl och ha i smeten. Häll sedan över resten av mjölet tills degen känns smidig och släpper från kanterna. Jag valde att ha min deg lite lösare i konsistensen. Häll mjöl på plastfolie och häll över degen och plasta in den. Låt stå svalt över natten.
 
Mallarna jag använde mig av hittar du här
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Kavla ut tunt, enklast om du kan göra det direkt på bakplåtspapper och sedan bara föra över till plåten. Stansa ut enligt mallarna.
Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter beroende på storlek och ugn. Kolla dem med jämna mellanrum.
Lägg mallen på den igen när den kommit ur ugnen och skär till kanterna medan de fortfarande är mjuka.
Låt svalna.
 
Kristyr
1 äggvita
4dl florsocker
1/2tsk ättikssprit
 
Vispa ihop till en jämn smet och dekorera enligt önskemål. Jag valde att dekorera sidorna innan jag monterade dem, men det gör man som man vill.
 
Jag använde smält socker till montering. Det stelnar fort och håller bra, men AKTA, det blir jättevarmt!
 
Nu kan tomtarna flytta in!
 
Lycka till!

Kommentera här: