Grytbröd med tranbär, morötter och solroskärnor

Den som uppfann grytbrödet borde få Nobelpriset. Älskar den krispiga skorpan som blir när den tillagas i grytan.
Du vet väl om att jag finns även på Facebook (Fia Bakar) och Instagram (fia_bakar)? Gå gärna in och gilla 😊
 
(null)
 
25g jäst
3dl vatten
3dl mjölk
1msk honung
2tsk salt
4dl grahamsmjöl
2dl finrivna morötter
1dl torkade tranbär
1dl solroskärnor 
Vetemjöl till degen känns smidig
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till fingervärme och häll över jästen och rör om tills all jäst har smällt.
Tillsätt salt, morötter, tranbär, solroskärnor och honung och sedan mjölet. Jag brukar ta så lite mjöl som möjligt och låta degkrokarna på elvispen göra jobbet. När det släpper från kanten känns det bra. Sen strör jag över lite mjöl.
Plasta in bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme.
 
Sätt igång ugnen på 250 grader. Ställ samtidigt in din gryta. Jag tror gjutjärn fungerar bäst, men det fungerar troligen med en annan gryta som inte har plasthandtag med.
 
Knåda degen och strö mjöl över den. Låt jäsa inlindad i en mjölad bakhandduk i ytterligare 30minuter.
 
När ugnen är varm, ta ut grytan (akta fingrarna, den är varm!) och strö lite mjöl i botten.
Lägg i degen i grytan och lägg på locket.
Grädda längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter. 
 
Ta sedan av locket och sänk värmen till 225 grader. Grädda ytterligare 15-20 minuter. 
Sätt aluminiumfolie över om det behövs.
 
Stjälp upp den på galler och låt svalna.
Lycka till!
 
1 Caroline:

skriven

Så gott brödet ser ut. :)

2 Anonym:

skriven

Härligt bröd!:)

3 Tess:

skriven

Mums, vad gott! :)

4 Anonym:

skriven

Jättegott bröd

Kommentera här: