Lussegifflar

Små söta lussegifflar. Perfekt till adventsfikat eller glöggminglet 👌🏼
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

1pkt jäst
150g smör eller margarin
5dl mjölk
1 ägg
1g saffran (helst hela pastiller)
0,5tsk salt
ca 2dl socker
ca 15dl vetemjöl (mäter aldrig, häller tills degen känns smidig, hellre för lite än för mycket)
 
1 ägg + lite salt till pensling
1dl vatten, 1dl socker och 1tsk vaniljsocker till sockerlagen.
 
Ugn 225 grader (beroende på ugn)
 
Ta fram smöret i tid så att det blir mjukt och lätt att vispa med elvisp.
Vispa ihop smör och socker så det blir ordentligt blandat. Häll i salt och ägget och vispa en stund.
Mortla saffranet med lite socker.
Värm mjölken till 37 grader, häll i saffranet och vispa ihop.
Smula jästen i en bunke, häll i lite av saffransmjölken och vispa så att jästen löser sig.
Häll i resten av mjölken och den andra smeten och vispa runt.
Häll i mjölet och arbeta tills degen blir smidig och släpper runt kanterna.
 
Låt jäsa under bakduk och plastfolie i ca 60 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
 
Blanda:
 
150g rumstempererat smör
3/4dl socker
3/4msk vaniljsocker
1dl finriven mandelmassa
1tsk maizena
 
Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta, bred på fyllningen och rulla ihop till en korv. Skär i bitar och sätt dem på högkant på en plåt klädd med bakplåtspapper. Se till att de står stabilt och inte lutar. 
Jäs i ytterligare 30 minuter.
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda vatten, socker och vaniljsocker och röra tills alla sockerkristaller löst upp sig.
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter beroende på storlek och ugn.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!

Kommentera här: