Jättesemla / semmeltårta

När man helt enkelt inte orkar dutta med att göra små semlor, här får du allt på en gång!
Den var dock lite svår att skära, då all fyllning ville ge sig iväg åt alla håll. Men god som fasen ändå 😊
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

25g jäst
50g smör
1,5dl mjölk
0,25tsk salt
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor 
0,5dl strösocker
Vetemjöl tills degen känns smidig, brukar aldrig mäta upp, men runt 5dl.
 
Ugn 200grader
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills allt har löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Ha i mjöl lagom tills det släpper från kanten.
Låt jäsa under plastfolie i ca 60 minuter.

Under tiden kan man göra fyllningen:

Vispa med elvisp:
200-250g riven mandelmassa
3/4dl mjölk
1msk vaniljsocker

Tag upp degen och knåda en stund. Dela den i två delar och sätt på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem så de liknar en platt scones. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Vispa ca 4dl vispgrädde.

Skär ut ett lock av bullarna. Bred över mandelmassa och spritsa grädde. Sätt tillbaka locket och sikta lite florsocker över.

Lycka till!
1 Emelie:

skriven

Gud vilken kul ide! \\Li

Kommentera här: