Rabarberlängder

Rabarberlängder som min kollega som försett mig med all rabarber ska få 🤗
Gilla gärna Fia Bakar på Facebook och fia_bakar på Instagram

(null)

(null)

25g jäst
2,5dl mjölk 
75g rumstempererat smör
1dl socker
1tsk kardemummakärnor som sedan mortlas 
1ägg
Ca 8dl mjöl, jag mäter aldrig, häller tills degen känns smidig och släpper från kanten. Hellre för lite än för mycket.
 
Ugn 200g 
 
Smula jästen i en bunke.
Vispa smör och socker och tillsätt ägget och vispa något mer.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen och vispa tills all jäst lösts upp.
Häll i kardemumma och smörblandningen och till sist mjölet och knåda ett tag.
Låt degen gå ordentligt i en bakmaskin eller använd elvispens degkrokar.
Häll bara så pass mycket mjöl tills degen känns smidig.
 
Låt jäsa i 60 minuter.
 
Fyllningen består av hemmalagad rabarbersylt och 100g smör.
Recept på sylten hittar du HÄR 

Knåda degen och dela i två delar. Kavla ut till en rektangulär platta, bred på halva fyllningen och rulla ihop till en korv (jag använde inte riktigt att mängd sylt). Klipp snitt med en sax med ca 2cm mellanrum. Vik ut dem varannan gång till höger och varannan till vänster. 
Gör samma med andra delen. 
Låt jäsa i 45 minuter.             
 
Under tiden kan man göra sockerlagen genom att koka upp och blanda:
 
1dl vatten
1dl socker
1krm vaniljsocker
 
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 
Omedelbart efter att de kommer ut från ugnen, pensla med sockerlag för att kapsla in fukten i bullarna och bevara saftigheten + att det blir en god smak.
 
Lycka till!


Kommentera här: